Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extrainsatt möte - Samkraft ser över ekonomin


Efter den avbrutna affären med Gävle kommun gäller det för Samkraft att se över sin ekonomi och undersöka alternativa lösningar.

Samkrafts styrelse tvingades ha ett extrainsatt styrelsemöte under dagen för att diskutera den avbrutna affären. Affären på 187 miljoner kronor gick i stöpet när kommunfullmäktiges beslut överklagades av en privatperson. Enligt Samkrafts styrelseordförande Mikael Clemens så har företaget inga andra köpare.

På Samkraft jobbar man nu för att undvika en konkurs. Bland annat hoppas man på ytterligare ett anstånd på en lånebetalning till långivaren Kommuninvest, eller förlänga lånet med kompletterande säkerheter.

Samkraft kommer att upprätta en kontrollbalansräkning för att se över bolagets tillgångar och förhoppningen är att kunna fortsätta driva företaget, för att eventuellt hitta någon annan köpare, till exempel genom att sälja olika delar av företaget enligt Mikael Clemens.

Har ni fortfarande en förhoppning på en affär med Gävle kommun?

– Ja, men vi inser att chanserna inte är så stora.

Varför då?

– Det beror på att Gävle kraftvärme inte vill genomföra ett beslut om det inte finns ett laga kraftvunnet beslut från KF i Gävle. Eftersom det är överklagat och vi vet inte hur lång tid det tar i förvaltningsrätten, så är sannolikheten för en affär med Gävle Kraftvärme ganska liten. Först och främst vill vi det, men vi tror att det är svårt, säger Mikael Clemens.

Gävle kommun är en av företagets borgensmän, och vid en konkurs hos Samkraft så riskerar kommunen att förlora 14,5 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ:

Mångmiljonköpet av Samkraft stoppas

Gävle köper vindkraftverk av Samkraft

Det betyder siffrorna som politikerna bråkar om