Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremsport – kick utan gränser

De som söker efter adrenalinkickar fastnar oftast för extrem­sporter och dess utbud. Extremsport är samlingsnamnet för många aktiviteter som kräver lite mer än vanligt av utövaren. Prima har kikat lite närmare på extremsporter och sammanfattar det kort för er!

Annons

BMX

En cykelsport där man cyklar med en liten, låg BMX-cykel. Det går ut på att man ska göra många olika trick, som volter, snurrar och cykla på bak- och framhjulen.

 

En cykelsport där man använder sig av cyklar med smidiga ramar och oftast enbart framdämpning. Man hoppar i stora jordhopp (Dirt) eller använder sig av gatornas hinder (Street).

 

En vintersport där man åker på en snowboard (en bred skida) nedför en backe. Finns olika subgenrer på snowboard men de vanligaste är att åka nedför en backe på tid och komma först till målet eller att åka i olika hopp eller halfpipes och göra olika trick.

 

En vintersport som går ut på att man åker twin-tip-skidor nedför en backe och hoppar i hopp eller half-pipes och ska därefter utföra olika tricks. Det finns olika subgenrer bland annat hopp, half-pipe, puckelpist och ski-cross.

 

Går ut på att man åker på rullskridskor där alla hjulen sitter på en rad.

Finns många olika subgenrer här också, bland annat aggressive inline som går ut på att man ska utföra olika trick som grinds, snurrar och volter.

 

En motorsport som utövas med en motorcykel och körs på en kuperad grus- eller jordbana. Man kan även köra inomhus (stadioncross, supercross) och då blir det mer publikvänligt och tv-mässigt.

Det finns många olika klasser som man kan tävla inom, med olika motorer eller olika vikter på motorcykeln.

 

Wikipedia

 

 


david.engvall@skola.gavle.se


emil.lindstrom@skola.gavle.se


pontus.1.jonsson@skola.gavle.se

Annons