Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fabriksnedläggning blir teater

På fredag är det teaterpremiär på Jävla Finnar. Det är en föreställning om fabriksnedläggningen i Norrsundet, med manus av America Vera-Zavala och regi av Reine Lööf.

Handlingen utspelas under den timme som följde efter att facken fått beskedet att Stora Ensos massafabrik skulle gå i graven. Grunden till manuset har America Vera-Zavala fått genom intervjuer med fabriksarbetare och de berättelser hon fått av dem.

Reine Lööf som regisserar, har själv rötterna i Norrsundet, och han säger att han aldrig någonsin längtat så mycket efter en premiär som nu, att det aldrig känts viktigare än nu.

– Jag flyttade härifrån som 17-åring, men hjärtat har alltid funnits här. Jag har hela tiden brytt mig om Norrsundet, men känt mig lite som en svikare för att jag flyttade, förklarar han.

Både Reine och America hör till Botkyrka Communityteater, men i projektet finns även Norrsundet med sedan ett år tillbaka. Tidigare har Reine regisserat på Riksteatern, och America är känd som författare och debattör. Flera ur den fem man starka ensemblen har själva arbetat på massafabriken.

Efter sju föreställningar i Norrsundet blir det spelplatser i Gävle och på Orionteatern i Stockholm. Även Lund får besök av Jävla Finnar.