Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebook-bedragares medhjälpare åtalas

Den 25-årige Skutskärsbo som är internationellt efterlyst för storskaliga Facebookbedrägerier är fortfarande inte återfunnen. Nu åtalas i stället hans medhjälpare en efter en.

Annons

På onsdagen lämnade Gävleåklagaren Micael Dahlberg in ett åtal för en lång rad penninghälerier mot en 29-åring från Dalarna.

– En medhjälpare är redan dömd för liknande brott tidigare och jag har åtal mot elva personer till på gång, säger Dahlberg.

25-åringen och hans medmisstänkte flickvän antas finnas någonstans i Europa. En av dem saknar pass.

25-åringen, som tidigare har dömts för bedrägerier, misstänks nu för att kommit över ett stort antal personers inloggningsuppgifter till Facebook. Efter att ha loggat in på deras konton har han skickat ut nödrop till deras Facebookvänner att han behöver hjälp med en bankbetalning.

Några av dem har, i tron att de hjälpte en kompis, lämnat ut sina egna inloggningsuppgifter och fått sina konton länsade.

De som nu åtalas är en rad personer som har låtit 25-åringen använda sina konton som mottagare för de stulna pengarna, för att sedan föra dem vidare till 25-åringen. Därmed har de, enligt åtalet, gjort sig skyldiga till penninghäleri.

I det nu aktuella åtalet handlar det om tolv fall där summor från några tusen upp till drygt 60 000 kronor från lurade Facebookanvändare har slussats vidare till 25-åringen.