Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebookgrupp vill ändra färdtjänstregler

Sedan 1 maj måste personer med färdtjänst i Sandviken planera tre veckor i förväg för sina resor utanför kommunen. Nu har en Facebookgrupp startats som protest mot regeln.

Annons

På bara fyra dagar har den samlat 350 medlemmar.

Ändringarna av färdtjänstreglerna i Sandviken har mött mycket kritik. Den nya regeln som infördes 1 maj gör att resor utanför kommunen måste sökas som riksfärdtjänst minst tre veckor i förväg. Det sätter stopp för alla slags spontana resor.

– Om min brukare vill åka in till Gävle så måste han planera det tre veckor framåt. Regeln är så knäpp, säger personlige assistenten Jörgen Bäckström som ligger bakom gruppen på Facebook.

Han har hört många andra exempel på Sandvikenbor med rätt till färdtjänst som inte längre kan hälsa på släktingar eller vänner i exempelvis Gävle eller Hofors med kort varsel. En shoppingtur till Valbo kräver också tre veckors framförhållning.

Facebookgruppen är ett sätt att protestera mot regeln och förhoppningsvis få politikerna att ändra sig.

– Vi funderar på att demonstrera också, säger Jörgen Bäckström.

Under de fyra dagar som gått sedan han startade gruppen har den fått 350 medlemmar.

– Det är väldigt stort intresse.

De andra gästrikekommunerna är också på väg att införa regeln.