Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackbasen portad från godisfabriken

Godisfabrikens fackordförande Wellington Ikuobase släpps inte längre in på arbetsplatsen.

Orsaken är att han ska ha hotat en annan anställd – men enligt facket är det en hämnd för att han slåss mot nedläggningen.

– Vi betraktar det här som rena trakasserier av en klubbordförande för att han slåss för att bevara fabriken i Gävle, säger Gerald Lindberg, andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet ska Ikuobase inte ha blivit insläppt i fabriken när han anlände till arbetet tidigt på skärtorsdagen.

Orsaken till avstängningen är en incident som inträffat tidigare i veckan.

Åsikterna om vad som hänt går isär. Men enligt anställda som Arbetarbladet pratat med är förklaringen att Ikuobase ska ha hotat en kollega.

Platschefen Johan Stenborg vill inte säga vem som är avstängd – men bekräftar att en anställd stängts av.

– Självklart är det något allvarligt som har hänt. Mer än så vill jag inte säga just nu. Vi har inte hört alla personer, säger han.

Mario Izquierdo, huvudskyddsombud, vid fabriken är mycket upprörd över företagets agerande och att de inte informerat honom eller facket vid fabriken.

– Wellington är en av de som håller i förhandlingarna om nedläggningen. Det här är rena repressalier, säger han.

Han är frågande till varför företaget inte polisanmält händelsen om det är så att det inträffat ett hot.

Enligt Johan Stenborg vill företaget utreda händelsen innan en eventuell polisanmälan görs. Att det skulle handla om repressalier tar han bestämt av stånd från.

– Jag sitter ju i samma båt som dem. Min roll är också nedläggningshotad. Det här bygger på en incident som har hänt,

Men beslutet att utestänga Wellington Ikuobase har redan väckt kraftfulla reaktioner. Livsmedelsarbetarförbundets andre ordförande skräder inte orden.

– Att man spärrar passerkortet och inte låter en anställd bevista arbetsplatsen är ovanligt. Att det händer en ordförande i fackklubben är graverande. Det här är en ren hämndaktion från företagets sida, säger han.

Kommer ni att agera mot Cloetta?

– Det är självklart. Men hur återstår att se. Jag tänker själv åka till fabriken efter påsk.