Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackeltåg i tystnad för att uppmärksamma kvinnovåld

258 marschaller lyste i går kväll upp den snötäckta fontänen på Stortorget i Gävle.
De representerade alla kvinnor som sökt hjälp hos kvinnojouren Blåklockan och tjejorganisationen Vulcana i Gävle hittills i år.

Annons

Upp emot 40 personer vandrade på kvällen i fackeltåg under tystnad från Södermalmstorg till Stortorget. Alla höll i var sin fackla som lyste upp deras väg i vintermörkret. Längst fram höll de ett skynke där det stod: ”För kvinnofrid – mot mäns våld”. På torget samlades alla runt fontänen med de 258 marschallerna som placerats i cirklar.

I går var det tredje året i rad som Blåklockan och Vulcana ordnade fackeltåg för att uppmärksamma den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor.

– I snitt söker fem kvinnor per vecka hjälp hos oss. Det här är en chans att synas eftersom vi annars jobbar lite i det fördolda, säger Klara Westerlund i Vulcana.

Dagen uppmärksammades genom FN i hela världen och på flera håll i Sverige.

På Stortorget fortsatte kvällen med sång och musik av sångerskan Sara Kreft. Medverkade gjorde även författaren och poeten Anna Jörgensdotter tillsammans med bandet Tzeitel.

De 258 marschaller var en ökning från förra året, då 242 fanns utplacerade för att representera de stödsökande.

– Vi har haft mer resurser och det tror jag är en bidragande orsak till ökningen. När vi informerar och syns mer genererar det fler stödsökanden, säger Klara Westerlund.

Hon hoppas att den här dagen inte ska behöva finnas i framtiden.

– Vi arbetar med att avskaffa oss och blir glada den dagen våra jobb försvinner.