Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken vill att Billerud Korsnäs skärper kraven på inhyrda entreprenörer

Facket vill att Billerud Korsnäs ska kräva att entreprenörer som anlitas på Gävlefabriken har kollektivavtal för sina anställda. "Det handlar inte bara om löner", säger Kjell Olsson, ordförande i Pappers avdelning 3.

Under höststoppet i fabriken för någon vecka sedan anlitades några entreprenörsfirmor som saknar kollektivavtal.

Det här framkom när företrädare för olika LO-fack träffades och diskuterade säkerhet, arbetarskydd och avtalsfrågor i samband med höststoppet.

Kjell Olsson vill inte påstå att de som jobbar åt de aktuella firmorna har sämre villkor än andra. Han kan inte ta fram några sådana exempel. Men eftersom de inte har kollektivavtal så finns det inga garantier, varken när det gäller löner, pension eller försäkringar.

Därför har facken lämnat en skrivelse till företaget. De som står bakom är Pappers, IF Metall, Byggnads, Transport och Elektrikerna.

– Vi vill att företaget ska ställa skarpare krav på entreprenörerna genom att kräva att de har kollektivavtal, säger Kjell Olsson.

LÄS OCKSÅ: Billerud Korsnäs in på hållbarhetslista – tillsammans med Sandvik

Hittills har företaget svarat att man gärna ser att de som anlitas har kollektivavtal men att man inte kräver det.

– Vi får diskutera vidare inför kommande fabriksstopp, säger Kjell Olsson.

Han pekar på att det, förutom minimilöner, handlar om anställningsformer, övertid, semester, sjuklön, ledighet, tjänstepension, försäkringar med mera. Under ett arbetsliv kan det motsvara flera hundratusen kronor, menar han.

Angelica Eriksson, kommunikatör på Billerud Korsnäs, säger så här:

– Det finns inga lagkrav om att man ska ha kollektivavtal och det är inget som vi tar upp i våra upphandlingar. Däremot kollar vi upp alla gentemot Skatteverket så att de betalar skatt och sociala avgifter. Alla, oavsett om det är egna anställda eller leverantörer, ska följa rådande lagar och regler.

LÄS OCKSÅ: Billerud Korsnäs visar lägre vinst – men nu är koncernen "på rätt spår igen"

Hon konstaterar att de allra flesta entreprenörerna har kollektivavtal.

Företaget fick skrivelsen på ett möte med de berörda fackliga företrädarna innan höststoppet.

– Vi pratade då om att lagar och avtal gällande bland annat löner, skatter och avgifter ska följas. Vi fortsätter dialogen i entreprenörsforumet som vi har tillsammans med Pappers. Det ska finnas rättvisa arbetsförhållanden.

– Inför stoppet tryckte vi extra på säkerheten så att det är en säker arbetsplats för alla, säger Angelica Eriksson.

TV: Byggnadsstrejken bryter ut i Gävle – Arbetarbladet sänder live från Billerud Korsnäs