Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket en het fråga i valet

/

Värnet om de fackliga rättigheterna.
Fritt vårdval i Europa.
Det är två frågor som kan få det att hetta till i valrörelsen till EU-parlamentet.

Annons

Socialdemokraterna har blåst till strid om att fackliga rättigheter ska gå före den fria rörligheten. De hotar med att inte rösta ja till den nuvarande ordföranden Jose Manuel Barosso eller kommissionärer som inte lovar att riva upp och förhandla om ”utstationeringsdirektivet” – reglerna om att arbeta i andra länder.

Moderaterna vill tona ner motsättningarna. ”En fabricerad konflikt”, säger partisekreteraren Per Schlingmann och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anklagar Socialdemokraterna för att ”spela rysk roulett med den svenska modellen”.

Till och med kommissionär Margot Wallström har varnat för att det kan komma oönskade bakslag, eftersom krafter i Europa vill ge mindre utrymme för de fackliga organisationerna.

Men Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog ser inga sådana risker.

– Vi står inte ensamma. Det finns en tydlig opinion i Europa som uppfattar kravet som rimligt, säger hon.

– Fackliga rättigheter måste gå före den fria rörligheten, annars fungerar den inte, säger hon och varnar för att den ekonomiska krisen leder till att lönerna dumpas och löntagare ställs mot löntagare.

– Det är en farlig utveckling, säger hon.

Parlamentariker Christofer Fjellner (M), kontrar med:

– Socialdemokraterna vill bara göra det knepigare att jobba i andra länder. De underkänner parternas möjligheter att klara av att teckna avtal, som inte diskriminerar människor.

– Det blåser en protektionistisk vind över Europa. Att i den miljön förhandla om direktivet kommer att göra det svårare att jobba i andra länder.

Den andra frågan där höger ställs mot vänster handlar om fritt vårdval. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som ska göra det lättare att få vård i annat land.

Konflikten gäller under vilka villkor vården ska ske och hur fritt det ska vara.

Enligt Ulvskog flyttar förslaget makt till EU och gynnar dem som har det gott ställt.

– De borgerliga vill skapa en vårdmarknad, men sjukvård är inte vilken tjänst som helst, säger hon.

– Landstingen måste veta vad pengarna räcker det. Vi vill korta köerna vid källan, säger Ulvskog.

Fjellner är odelat positiv:

– Detta är exempel på när fri rörlighet betyder allra mest. Det handlar om liv eller död, säger han och anklagar Socialdemokraterna för att vurma för byråkraternas och politikernas makt och välja bort ett socialt Europa.

– Vi vill att alla ska få möjligheten, inte bara välinformerade och EG-experter, säger han.

Mer läsning

Annons