Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket kritiserar högskolerektorn

Nu kliver facket in i munkavledebatten på Högskolan i Gävle.


I ett brev kräver Saco-representanten Åke Tilander att rektor Maj-Britt Johansson ska reparera den ”skada” hon åstadkommit.


Samtidigt går rektorn själv ut i ett pressmeddelande och bedyrar åter att hon inte är emot att medarbetare vänder sig till media.

I gårdagens Arbetarbladet betonade Maj-Britt Johansson att det står var och en av de anställda fritt att uttala sig i media, även om hon vill ha intern kommunikation i första hand.

Nu vill hon förstärka budskapet ytterligare och i ett pressmeddelande skriver rektorn att: ”den som vill framföra sina synpunkter på högskolans verksamhet via media nyttjar sin rätt och ska inte vara rädd för återverkningar från högskoleledningens sida”.

Ändå är det precis den rädslan som speglas i ett mejl som Åke Tilander, Saco, skickat till Maj-Britt Johansson. Han refererar bland annat till det möte Arbetarbladet tidigare berättat om, där rektorn uppges ha uppmanat personalen att inte vända sig till media med kritik. Tilander begär att Johansson åter besöker institutionen ”och med det snaraste ställer till rätta, om möjligt”, den skada du åstadkommit”.

– Jag har inget emot att besöka dem igen om de önskemålen finns, säger Maj-Britt Johansson.

Pro-prefekten Michael Gustavsson, som tidigare kritiserat ledningens agerande, är inte nöjd trots rektorns löfte om att ordet är fritt.

I gårdagens tidning la Maj-Britt Johansson fram en teori om att öppenhetsdebatten är ett uttryck för oro, eftersom rektorn planerar en totalöversyn av högskolan.

Detta är att dribbla bort huvudfrågan, tycker Gustavsson.

– Dessutom visste de flesta av oss inte om att det ska bli en översyn, säger han.