Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket manar sommarjobbare: "Provjobba aldrig gratis!"

I veckan har flera arbetsplatser i Gävleborgs län sökts upp av fackligt aktiva som bevakar villkoren för sommarjobbare. "Vi informerar om vad som är viktigt att tänka på", säger Angelica Ollinger, en av informatörerna från LO-facken.

På onsdagen besöktes arbetsplatser i Gävle och sedan gick kampanjen vidare till Sandviken och Ockelbo.

– De två viktigaste sakerna är att du ska ha ett anställningsbevis och att du aldrig ska provjobba gratis, säger Angelica Ollinger som själv är vårdbiträde och fackligt aktiv i Kommunal.

LO-facken har drivit den här kampanjen i flera somrar i rad. De brukar hitta såväl svartjobb som dålig arbetsmiljö och att ungdomar jobbar gratis.

Läs också: Arbetsförmedlingen placerar praktikanter på arbetsplatser utan kollektivavtal.

– Om du jobbar gratis får du ingen lön och du kanske ändå inte får jobbet. I anställningsbeviset står till exempel hur mycket du ska ha i lön, säger Angelica Ollinger.

Hon vill dock lyfta fram de goda exemplen med arbetsgivare som är måna om sina sommarjobbare.

– Det är goda och inte dåliga exempel vi vill ha, säger hon.

Arbetarbladet följde med när Johanna Rydström och Viktor Ryberg, fackligt aktiv i Handels, åkte till Ica Kvantum i Fjällbacken på Brynäs. Där träffade de Anton Pettersson som haft sommarjobb som butiksbiträde sedan i april.

En av sakerna som de sa var att det inte finns en lagstadgad minimilön i Sverige. Lönerna fastställs i kollektivavtal mellan fack och arbetstgivare.

– Jag blev lite chockad. Jag tycker nog att det ska finnas en lag som säger att man ska tjäna minst en viss summa, sa Anton Pettersson som insåg vikten av att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

Läs också: "Den dopade branschen".

Läs också: Facket kritiserar nytt avtal för sjukresorna.

Innan de båda fackliga informatörerna lämnat honom hade han bestämt sig för att gå med i facket. Dessförinnan var han bara med i a-kassan.

– I första hand vill vi informera om rättigheter och skyldigheter. Men vi frågar alltid om de är med i facket, säger Johanna Rydström.

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android.

LO-fackens checklista för sommarjobbare: Kolla anställningsbeviset, att din ålder bestämmer vad du får göra och hur länge du får jobba, att du är försäkrad, att du har rätt till semesterersättning, att det är olagligt att jobba svart och se till att få lönebesked och arbetsintyg.