Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket och (C)

Annons

Den senaste noteringen för Centerpartiet hamnade strax över fyra procent. Tungt för ett parti som en gång, inte så avlägsen, nådde 25. Men med Maud Olofsson reduceras partiet till en angelägenhet för Stureplans festande nattarbetare.

Olofsson sträcker sig också, i ett dokument inför valet, till Södermalm och alla som tjänar över 400 000 om året; partiets nya väljare.

Centern bygger baser i storstädernas centrum med budskap som mindre makt åt facket, stoppa ”sossefieringen”, hyllning av entreprenörerna (vår tids hjältar) och att arbetsmarknaden kan skötas av arbetsgivarnas organisationer.

Konkret kan det låta så här: ”Facket är en bromskloss...vi behöver en flexibel arbetsmarknad där företagare får bestämma vilken kompetens som krävs”. Därefter utsortering.

Facket kan koncentrera sig på att utse skyddsombud, lyssna på arbetsgivaren och överlåta löneförhandlingarna till den enskilde.

Och det viktigaste: ”Fackets makt måste minskas i jämförelse med arbetsgivarens”. Det kallas för att ”reformera arbetsrätten”.

Orden hämtade ur en debattartikel i Svenska Dagbladet i går, pennan hålls av Helen Törnqvist, ”riksdagskandidat och kandidat till stadsfullmäktige” i Stockholm.

Hon vill förvandla arbetsplatsen till en varm diskussionsklubb, där arbetsgivarna informerar och lyssnar på sina anställda, och sedan fattar kloka beslut. Lönerna sätts efter samtal och i hemlighet. Individuella löner görs till norm. Den som jobbar hårt ges några kronor extra, nästa år. Strejker naturligtvis onödiga.

Så ser partiets nya kadrer på verkligheten; enkel och befriad från komplikationer och motsättningar. En vänlig chef lyssnar och delar ut gåvor till de flitigaste. Fackets ombudsmän, särskilt illa omtyckta av Törnqvist, kan syssla med enklare skyddsfrågor.

Hennes inskränkta syn på makten och jobben delas av partiledningen. Ungdomsförbundet, skojfriskt och extremt, klär sig i lösnäsor, kräver sänkta ungdomslöner och upplösning av Las.

Budskapen riktas mot ekonomiska och politiska centrum, lokaliserade till de stora städernas viktigaste torg och kvarter. Landsbygden är för avlägsen och glesbefolkad. Den nya centern är modernt och vänligt inställt till atomerna. Olofsson behövde inte dagtinga med sitt samvete för att göra upp om energin.

För Olofsson är makten viktigare än partiets bärande principer. Centern omfamnar numera kärnkraften, den lyser upp framtiden.