Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket på Korsnäs vill höja ersättningarna

Pappersarbetarfacket på Korsnäs kräver att företaget höjer nivån på avgångsersättningarna när de kommande personalnedskärningarna genomförs.

– Nivåerna måste upp om det ska ge effekt så att vi slipper uppsägningar enligt lagen om anställningsskydd, säger Bo Myhrberg, ordförande i Pappers avdelning 3 på Korsnäs.

I mitten av november kom Korsnäs med beskedet att cirka 130 jobb ska bantas bort vid fabrikerna i Gävle och Frövi.

Korsnäs vd Christer Simrén räknade med att neddragningarna kan göras utan regelrätta uppsägningar. De ska i stället ”i möjligaste mån” klaras genom personliga överenskommelser med varje individ, sade han.

På måndagen började parterna förhandla om avgångsersättningarna.

Bo Myhrberg tycker att nivåerna varit får låga vid de senaste neddragningarna på Korsnäs. Vid neddragningar för snart tio år sedan fick de som slutade frivilligt upp till tre årslöner. Vid senaste neddragningen hade nivån skurits ned till som mest 21 månadslöner.

Korsnäs ledning har preciserat hur man vill fördela nedskärningarna mellan Korsnäs och Frövi och mellan arbetare och tjänstemän:

Av 128 tjänster som bantas bort finns 83 i Gävle och 45 i Frövi. Det rör sig om 98 jobb bland pappersarbetarna och 67 bland tjänstemännen.

Bland arbetarna sker neddragningarna i stort sett efter ”osthyvelsprincipen”. De flesta avdelningarna drabbas, konstaterar Bo Myhrberg som hoppas att några jobb kan räddas i de pågående MBL-förhandlingarna.

Bland tjänstemännen sker neddragningen bland annat genom att utvecklingsavdelningen organiseras om.