Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facklig kamp ingen "lyx" med "krokodiltårar"

Anställda som jobbar 48 timmar i sträck och löner på omkring 30 kr i timmen. Skyddsombud som omplaceras efter larm om fara för liv och hälsa. Arbetare som anklagas för att "knulla" arbetsgivaren efter att ha gått med i facket och begärt sommarsemester. Det är berättelser från byggbolaget Peabs genom tiderna största bygge, Mall of Scandinavia. Det handlar om Sverige 2016. Om tillbakapressade löntagare och facklig kamp.

I kväll sänder Uppdrag Granskning avsnittet "Konkurrensens pris" men redan nu har SVT Nyheter avslöjat grova missförhållanden och hot mot fackliga. Det handlar om underentreprenörer och underentreprenörers underentreprenörer som verkar tro att de verkar i Sverige innan storstrejken 1909.

Intensiva kampanjer från näringslivet har tillsammans med högerdebattörer den senaste tiden jobbat hårt för att baktala byggfackens arbete och intentioner. Den bild som målas upp av fackförbund i byggsektorn står i en närmast provocerande kontrast till Uppdrag Gransknings avslöjanden.

Under rubriken "Byggnads oansvariga lyxstrejk" beskriver Svenska Dagbladet i förra veckan ett förbund som tar lyxstrider, ja rent av "lyxstrejkar". Expressen tar vid och skriver om de "krokodiltårar" som rinner utmed de då strejkande byggnadsarbetarnas kinder. Svenska Dagbladets Jonatan Lönnqvist lyckas också med konststycket att ställa branschens ackordsystem mot Byggnads krav på bättre ordning i entreprenadkedjorna.

Ett av Byggnads allra viktigaste krav i årets avtalsrörelse rörde ett utökat huvudentreprenörsansvar. Det handlar om att bolag som Peab ska ansvara för underentreprenörer som de tagit in och entreprenadkedjor som de dragit igång på deras egna byggen. Alltså krav med sikte på att förebygga det som nu avslöjas på Mall of Scandinavia. Tyvärr nådde de inte framgång i det kravet.

Byggnads tog strid och la strejkvarsel för att få till ett huvudentreprenörsansvar i avtalsrörelsen 2014. Strejken var bara timmar bort när en uppgörelse nåddes. Vi har alltså de där "lyxstrejkande" byggjobbarna med rinnande "krokodiltårar" att tacka för att det överhuvudtaget finns regler om huvudentreprenörsansvar i kollektivavtalet.

Skyddsombudet Claes Melkersson är en hjälte som kämpat för sina kollegors liv och hälsa. Nu fruktar han att bli av med jobbet. Claes tog sitt fackliga uppdrag på allvar, varnade för farlig arbetsmiljö och tvingades därför bort från arbetsplatsen. SVT nyheter rapporterar att hans arbetsgivare utsattes för påtryckningar från beställarledet att göra sig av med honom. "Ja, det är nog hela vägen upp" svarar hans arbetsgivare när Claes frågar vilka som agerat för att få bort honom. Hur Peab agerat återstår att se.

Mall of Scandinavia är ett enormt byggprojekt. Var om inte där ska Peab faktiskt se till att anständiga arbetsvillkor råder och att facket tillåts verka? Sverige behöver ett utökat huvudentreprenörsansvar. Den aktör som lägger ut jobb ska hållas ansvarig för vad som sker på den egna arbetsplatsen.

Sverige har för lite fackligt inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden. Sen kan Svenskt Näringsliv säga vad de vill i sina dyra reklamkampanjer.