Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facklig kritikmot Korsnäsavgångspremier

De fackliga företrädarna på Korsnäs lyckades inte få igenom höjda avgångsersättningar till dem som erbjuds sluta frivilligt.


– Vi är besvikna. Som det ser ut nu så tror jag det är få som vill gå frivilligt om de inte närmar sig pensionsåldern, säger Kjell Olsson, vice ordförande i Pappers-trean på Korsnäs

i Gävle.

Korsnäs ledning vill ta bort 128 befattningar vid fabrikerna i Gävle och Frövi.

Av dem finns 83 i Gävle, varav större delen bland pappersarbetarna.

Vd Christer Simrén har sagt att han hoppas att neddragningarna kan ske utan regelrätta uppsägningar och ”i möjligaste mån” genom personliga överenskommelser med varje individ.

De som tillfrågas erbjuds nu upp till 21 månadslöner, beroende på ålder och anställningstid. Det är samma nivå som vid senaste neddragningen då Karskär Energi sögs in i Korsnäs organisation.

De som är födda 1947 och tidigare erbjuds avtalspension med 70 procent av lönen.

Företaget ville inte gå med på fackets krav på högre ersättningar eftersom det ”kostar för mycket”, förklarar Lotta Söderström, Korsnäs personalchef.

– Det här är en både generös och konkurrenskraftig ersättningstrappa om du jämför med andra företag, säger hon.

Kjell Olsson tvivlar på att det går att undvika uppsägningar med turordningslista med de här nivåerna.

Lotta Söderström ”hyser gott hopp” om att övertaligheten klaras på frivillig väg.

Erbjudandet riktas till utvalda personer.

– Vår grundbult är att gå på kompetens, säger Lotta Söderström som menar att flera av dem som erbjuds gå frivilligt också skulle riskera bli uppsagda om man tvingas säga upp på vanligt sätt.