Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackligt lönerace hotar den svenska modellen

Den svenska modellen är hotad. Och hotet kommer inifrån arbetarrörelsen. När ett antal LO-fack med Byggnads i spetsen i årets avtalsrörelse vill spräcka märket äventyrar de bärande delar av den svenska modellen.

Sverige är ett litet exportberoende land och detta faktum påverkar inte minst jobben i Gästrikland. Svenska företags export står för närmare hälften av vår BNP. Det är när företagen kan växa som det också går bra för Sverige. Det är då jobb skapas och det finns resurser att utveckla välfärden. För att detta ska vara möjligt måste företagen stå sig väl i den globala konkurrensen.

 Den svenska modellen handlar om att arbetsgivarna och facken tar ansvar för arbetsmarknaden och för Sveriges konkurrenskraft. Ett fundament i modellen är att parterna inom den internationellt konkurrensutsatta industrin sätter märket, nivån för kostnadsökningar som blir riktmärke för hela arbetsmarknaden.

Ordningen har tjänat oss väl i två decennier och är särskilt viktig i årets avtalsrörelse, då företagen måste återta förlorad konkurrenskraft och rusta för framtiden. Nu hotas dock den svenska modellen av att 6F-förbunden inom LO med Byggnads i spetsen vill spräcka märket. Det vore skadligt för Sverige.

 

Att omkullkasta den svenska modellen, utan att presentera något hållbart alternativ som tar ansvar för hela arbetsmarknaden, skulle vara ett farligt steg tillbaka in på den väg med skenande lönenivåer och ekonomisk oro som under 1970- och 80-talen ledde fram till 90-talskrisen.

Vi ser i stället behov av att utveckla dagens modell.

 – Den svenska modellen behöver vara öppen för fler medarbetare. När människor fastnar i utanförskap urholkas modellens legitimitet. Trösklarna tillarbetsmarknaden måste sänkas, inte minst för unga och nyanlända.

 – Den svenska modellen måste också vara attraktiv för fler företag och kunna erbjuda den flexibilitet krävs för att jobb ska skapas i Sverige. Bland annat bö rregelverket för konflikter på arbetsmarknaden ses över, så att möjligheter att missbruka konfliktvapnet minskar.

 – Den svenska modellen behöver återigen bygga på djupare förståelse för den internationella konkurrenskraften. För att jobben ska stanna i Sverige måste kostnadsökningarna ta hänsyn till utvecklingen i omvärlden.

 I avtalsrörelsen kommer det att visa sig om parterna klarar av att ta sitt ansvar för jobb och konkurrenskraft. Det kräver att den svenska modell vi haft i snart 20 år inte raseras av ett fackligt lönerace, utan utvecklas mot att bli mer inkluderande och välståndsskapande.

Carola Lemne

vd, Svenskt Näringsliv

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel