Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta talar emot S

Annons

Svar till Elin Lundgren (S).

Lundgren menar att rutavdraget hjälper ”fel” grupper i samhället, att det inte är äldre och barnfamiljer som behöver skatteavdraget. Men när Socialdemokraterna i höstas la fram sitt budgetförslag var det dessa två grupper som skulle få göra avdrag för hushållsnära tjänster. Har (S) bytt fot igen? Socialdemokraterna har återkommande kritiserat skatteavdraget och kallat det orättvist – ”avdraget gynnar högavlönade och är dåligt använda skattepengar”, har tillhört argumenten. Men fakta talar emot (S), det är dags att titta på hur verkligheten ser ut för många familjer runt om i Sverige. RUT har gett både kvinnor och män ökad tillgång till avlastning i vardagslivet. Samtidigt har avdragen gjort att fler förflyttats från arbetslöshet till arbete och egen försörjning. Över 18 000 nya jobb har skapats i en sektor där framförallt kvinnor verkar. Många nya företag har dessutom etablerats. Flertalet drivs av kvinnor, som traditionellt startar företag i lägre utsträckning än män. RUT-avdraget leder därför till en mer jämställd fördelning av lönearbetet. Enligt SCB är det idag 88 000 fler kvinnor som arbetar jämfört mer samma period 2006

Den andra sidan är också att många hushållsnära tjänster tidigare ofta var obeskattade det vill säga svarta jobb. Att arbeta på en svart marknad ger inga pensionspoäng och heller inte underlag för sjukpenninggrundande inkomst lika lite som det ger skatteintäkter till staten. RUT- tjänster är en vinst för dem som behöver få arbete utfört, för de som utför arbetet och för staten.

Socialdemokraternas partiledare lovar miljoner till höger och vänster. (S) vill också höja skatterna med över 20 miljarder kronor för såväl hushåll som företag. Höjda inkomstskatter, höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd restaurangmoms och begränsat rut-avdrag är bara några exempel. Pengarna vill (S) framförallt använda till stora satsningar på utbyggda bidragssystem. Det skulle montera ned arbetslinjen och försvaga återhämtningen i ekonomin. Nej, det är ingen vinst för någon, inte för den enskilde och inte för staten! Som det ser ut idag finns det bara ett politiskt alternativ som tar ansvar för Sverige!

Jag är mycket medveten om att det finns män och kvinnor i Sverige idag som har problem att få ihop vardagsekonomin. Detta faktum underlättas inte av att fler blir utan arbete! Detta är ett problem som bäst löses genom att Alliansregeringen fortsätter med en aktiv arbetsmarknadspolitik för att få fler i arbete! Vi räknar med att alla som kan och vill ska jobba, alla behövs! Det är vårt recept att ta ansvar för jobben, ekonomin och jämställdheten! Socialdemokratins recept på dagens problem är fler bidrag och högre skatter!

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons