Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falah blev oumbärlig

För slaktaren Falah Sajah ledde praktikplatsen genom Lots till en anställning på Ockelbo Kyckling.

– Han är oumbärlig för oss, säger ägaren Siw Persson som till en början var tveksam till en praktikant.

34-årige Falah Sajah, som arbetade på ett slakteri i hemlandet Irak, kom till Ockelbo för drygt tre år sedan. Då var Lots-projektet nystartat.

Samtidigt växte Siw Perssons företag Ockelbokyckling och Siw och maken Kurt hade svårt att hinna med allt arbete i slakteriet.

Arbetscoacherna på Lots såg genast möjligheterna för Falah att få en praktikplats inom ett yrke han redan kunde utan och innan. Men Siw var tveksam.

– Jag var så väldigt rädd att det inte skulle fungera och så skulle vi bli tvungen att avsluta praktiken och att jag skulle göra Falah ledsen. Men när Falah kom var det som med hundvalpar – inte kunde jag säga nej, skrattar Siw varmt och fortsätter.

– Och jag är så tacksam att de var ihärdiga och övertygade mig. Jag är sååå glad att jag har Falah. Han är fantastiskt duktig och noggrann och vi skulle inte klara oss utan honom, säger Siw, som tycker att Lots har varit ett oerhört lyckat projekt.

Falah å sin sida är minst lika glad över praktikplatsen, som nu har förvandlats till en anställning. Tre dagar i veckan slaktar och styckar han kyckling på slakteriet på Siw och Kurts gård i Nordanåsbo, några kilometer väster om Ockelbo.

– Jag tycker verkligen om mitt jobb, jag vill inte jobba någon annanstans än här. Jag tycker mycket om Siw och Kurt, säger Falah med eftertryck.

I Bagdad arbetade Falah i en stor fabrik där maskiner skötte styckandet, nu är arbetet betydligt mer små-skaligt och allt görs för hand.

– Men arbetet är detsamma, den stora skillnaden är att vi kastar mycket mer här. I Irak tar man reda på alla delar från kycklingen, förklarar han.

I dag får Siw ett litet bidrag till Falahs lön från Arbetsförmedlingen.

– Vi klarar oss inte utan Falah så vi kommer att ha honom kvar även utan bidraget från Arbetsförmedlingen. Det är inget att fundera på för vår del, säger Siw bestämt.