Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallet med skadade åldringen Lex Maria-anmäls till Socialstyrelsen

Sandvikens kommun gör en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen efter händelsen med den gamla kvinnan som blev liggande i elva timmar med brutet lårben.

- Jag ser det som en oacceptabel fördröjning i vården, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Eva Almén Åström.

Som Arbetarbladet berättade i tisdag blev en äldre kvinna liggande på sitt rum på äldreboendet i elva timmar med svåra smärtor sedan hon sent på kvällen ramlat och brutit lårbenet.

Den jourhavande sjuksköterskan valde att inte agera omedelbart, utan nöjde sig med att rekommendera personalen att ge den skadade kvinnan Alvedon.

Först på förmiddagen dagen efter hämtades kvinnan med ambulans till sjukhuset.

Eva Almén Åström pratade i går med både den jourhavande sköterskan samt med personal och chef på äldreboendet. Hon tog också emot skriftliga rapporter om händelsen från de berörda.

– Min bedömning är att det blev en fördröjning i vården som inte är acceptabel och därför ska Lex Maria-anmälas. Däremot kan jag inte se att det förekommit något missförhållande inom omsorgen som bör anmälas enligt Lex Sarah.

Eva Almén Åström ska nu göra en internutredning som skickas med som underlag till Socialstyrelsen tillsammans med personalrapporterna. Det blir sedan Socialstyrelsen som får bedöma om händelsen visar att det finns brister inom kommunen som måste rättas till.