Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallet Tuula med i ny tv-serie

Sökandet efter Tuula Lavikkala uppmärksammas i SVT:s serie "Saknad" som berättar om den ideella organisationen Missing peoples arbete.

Tuula Lavikkala var anställd i Gävle kommun och förskingrade 20 miljoner kronor från sin arbetsgivare för att finansiera sitt spelberoende. När förskingringen avslöjades försvann hon från sitt hem i Gävle i november 2012. Organisationen Missing people, som samordnar och genomför skallgångar av försvunna personer i Sverige, sökte flera gånger utan att hitta henne. I juni 2013 hittades hon död vid Älgsjön. Hon hade tagit sitt eget liv.

Fallet Tuula Lavikkala uppmärksammas i det första avsnittet av serien "Saknad" som sänds på SVT i kväll, tisdag. Serien berättar om Missing peoples arbete.

– Tuulafallet var ett väldigt bra fall att visa eftersom det, trots att det gått så lång tid sedan hon försvunnit, fortfarande fanns ett så stort intresse från frivilliga, säger John Mork, producent till "Saknad".

I avsnittet berättar Tuulas döttrar Jaana och Tiina om när deras mamma försvann.

– Jag kollade hennes telefon och historiken på internet. Det sista hon hade gjort måndag morgon var att googla självmord och hängning. Och då rasade världen samman för oss, säger Jaana i programmet.

John Mork menar att det var en chans för Jaana och Tiina att berätta sin historia.

– Det hade stått mycket i tidningarna om förskingringen och döttrarna hade känt sig väldigt påhoppade. Ingen såg att det var en mamma och en mormor som var försvunnen, inte bara en kommunanställd som rymt till Thailand eller Spanien som det ryktades om.

"Saknad" kommer att sändas i sex delar och kamerorna har dokumenterat sökinsatser i hela landet.

– Det är en riktigt häftig känsla att komma ut till en plats där det är hundratals personer, ingen känner varandra, ingen vet vem de letar efter, men de ställer upp för den här saken, säger John Mork.