Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falska döva tigger pengar i Gävle

Polisen och Sveriges dövas riksförbund varnar för personer som falskt samlar in pengar till döva barn. På torsdagsförmiddagen var bedragarna i Gävle.

En dövstum man som säger sig samla underskrifter till ett internationellt center för fattiga och dövstumma barn var på Drottninggatan i Gävle på torsdagsförmiddagen. När förbipasserande skriver på vill han ha en donation till ändamålet och visar sedan hur många andra som skänkt pengar.

– Jag betalade, mest för att komma därifrån, säger en person som träffade på honom till Arbetarbladet.

Det mesta tyder dock på att det handlar om en bluff. och berättade nyligen om liknande incidenter i Nässjö och Gällivare. Polisen i Värmland informerade i april på sin Facebook-sida om samma sak. Även varnar för bedragarna på sin hemsida.

Enligt Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävle, råder det inga tvivel om att det finns organiserad brottslighet i bakgrunden.

– Det här är kreativa personer som hela tiden hittar nya sätt att få pengar. Vill man skänka pengar är det bättre att vända sig till välkända organisationer.