Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjecentralen rymmer hela livet

/
  • EN CENTRAL FÖR FAMILJER. I spindelns nät: barnmorskorna Christina Gunnarsson och Annika Axner, förskolläraren Sussi Skoog, distriktssköterskan Karin Sandin, barnhälsovården, och Anette Marklund, diakon och pedagog, Svenska kyrkan.

I Andersberg finns något så ovanligt som en familjecentral. När familjecentraler planerades för ett tiotal år sedan skulle de bli flera.

Annons

Men Andersbergs är fortfarande landstingets, kommunens och Svenska kyrkans enda träffpunkt i sitt slag för föräldrar och barn i Gävle.

Familjecentralen vänder sig till gravida och föräldrar till barn upp till sex år. Ibland är barnet i centrum, ibland familjen, ibland hela livet.

Verksamheten innehåller barn- och mödrahälsovård, förebyggande socialtjänst, öppen förskola och bibliotek, som ligger vägg i vägg. Här står fysisk, psykisk och social hälsa i förgrunden.

Dels kan föräldrar och barn träffas för att fika, prata, umgås och få vänner. Planera gemensamma utflykter. Delta i grupper kring upplysande och stärkande teman. Lära sig svenska, laga mat tillsammans och att ge och få kunskap om kulturer, seder och bruk.

Familjecentralens fysiska kärna är en stor öppen yta med glasade skjutdörrar, som ramas in av rum för professionella möten. På golvet i den främre avdelningen finns en spindel i ett jättenät. Spindeln är familjecentralens samlade resurser i en enda kropp; personalen, ett tiotal personer representerande en handfull professioner, och nätet ett 30-tal samarbets- och samverkanskollegor, bland andra tolkar och kyrkan.

– Här på familjecentralen kan vi sticka in huvudet hos varandra och få information, ställa frågor och snabbt få svar utifrån våra olika professioner och kompetenser. En fantastisk tillgång för såväl oss som jobbar här som för familjerna, säger förskolläraren Sussi Skoog.

Här andas över huvud taget öppenhet; även mot den lilla trädgården med sittgrupp och träd utanför.

En kvinna från ett annat land står och tittar på, kanske till och med läser, tidningsreportage om familjecentralen som satts upp på väggarna i ”spindelrummet”.

En tolk – här talar besökarna 13 språk – växlar några ord med barnmorskan Annika Axner inför eftermiddagens uppdrag.

På köksväggen berättar foton om en ”Utflykt”, ”Förstföderskor”, ”Nybörjarna” och ”Beach 2009”.

Snart kommer det att tas nya bilder på nya utflykter, föräldragrupper och spontana möten.

Mer läsning

Annons