Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fångarnas favorit

Det var i slutet av mars 1975, några dagar före påsk. Den amerikanska världsstjärnan Eartha Kitt hade kuskat runt i Sverige under en hel månad och skulle nu avsluta sin turné med en glittrig föreställning på gamla fina hotell Baltic i Gävle.

Annons

Källarmästare Åke Enström hade satt champagnen på kylning och om några timmar – ja, inte förrän klockan elva på kvällen – skulle den berömda artisten göra entré på den lilla scenen i den fullbokade restaurangen.
Den svarta sångerskan var oerhört populär i Sverige vid den här tiden. Hon kallades ”Ärtan” på tidningarnas nöjessidor och 13 december ett år prydde hon Expressens förstasida på en stor färgbild, utstyrd i luciakrona och vitt linne. Dessutom kunde nästan alla svenskar nynna hennes sensuella signaturmelodi: ”Just an Old Fashioned Girl”.
Eartha Kitt var också känd för sitt engagemang för människor som hade det svårt och vid en lunch i Vita huset 1968 tog hon mod till sig och läxade hon upp president Lyndon Johnson för att han inte satte stopp för kriget i Vietnam. Den frispråkigheten var nära att krossa hennes karriär i hemlandet, samtidigt som det gjorde henne ännu mer omtyckt i vänstervågens Sverige.

förhållanden i den amerikanska södern. Hon var född 1927 på en bomullsplantage i South Carolina men efter en tragisk barndom med misshandel och fattigdom hamnade hon i New York där började studera sång och dans. Hon fick en liten filmroll 1948 och två år senare reste hon runt i de svenska folkparkerna som en okänd medlem av en berömd amerikansk balettgrupp.
I början av 1950-talet slog Eartha Kitt igenom som sångerska och under många år varvade hon nattklubbsframträdanden med filmroller och tv-underhållning på båda sidor av Atlanten.

den här marskvällen 1975 fick Eartha Kitt ett telegram, skrivet på halvknackig engelska och skickat från kriminalvårdsanstalten vid Hamiltongatan i Gävle.
Det var en av internerna som på sina medfångars vägnar undrade om Miss Kitt kun-de tänka sig att komma till fängelset och sjunga några av sina sånger. Av naturliga skäl var avsändaren och hans kamrater förhindrade att ta sig till showen på lyxhotel-let nere på stan. Och tyvärr hade de inga pengar, så något gage kunde det inte bli tal om …

godhjärtade ”Ärtan” upp. Klockan åtta på kvällen gjorde världs-stjärnan entré i Gävlefängelsets allaktivitetsrum inför 30 förväntansfulla åskådare. Hon var klädd i blänkande silverlamé och omsvept av vita rävsvansar som snart föll till golvet. Även de musiker som ackompanjerade henne var uppklädda, i svarta smokingar och kråsskjortor.
Showen pågick i en dryg halvtimme. Under den tiden hann hon sjunga några av sina mest berömda melodier, sätta sig i knät på några i publiken och servera champagne ur rostfri bunke som hon i all hast i lånat från fängelsets kök.
Båda Gävletidningarna fanns på plats och Eartha Kitt passade på att bedyra för jour-nalisterna att det enbart var av människokärlek hon uppträdde för fångarna.
– Om någon tror jag gör det för att få extra PR blir jag enormt ledsen, förklarade hon.

på den här lilla bagatellen när jag såg i tidningen att Eartha Kitt var död. Hon avled på juldagen 2008, 81 år gammal.

www.ulfivar.se