Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fångarnas favorit

Det var i slutet av mars 1975, några dagar före påsk. Den amerikanska världsstjärnan Eartha Kitt hade kuskat runt i Sverige under en hel månad och skulle nu avsluta sin turné med en glittrig föreställning på gamla fina hotell Baltic i Gävle.

Källarmästare Åke Enström hade satt champagnen på kylning och om några timmar – ja, inte förrän klockan elva på kvällen – skulle den berömda artisten göra entré på den lilla scenen i den fullbokade restaurangen.
Den svarta sångerskan var oerhört populär i Sverige vid den här tiden. Hon kallades ”Ärtan” på tidningarnas nöjessidor och 13 december ett år prydde hon Expressens förstasida på en stor färgbild, utstyrd i luciakrona och vitt linne. Dessutom kunde nästan alla svenskar nynna hennes sensuella signaturmelodi: ”Just an Old Fashioned Girl”.
Eartha Kitt var också känd för sitt engagemang för människor som hade det svårt och vid en lunch i Vita huset 1968 tog hon mod till sig och läxade hon upp president Lyndon Johnson för att han inte satte stopp för kriget i Vietnam. Den frispråkigheten var nära att krossa hennes karriär i hemlandet, samtidigt som det gjorde henne ännu mer omtyckt i vänstervågens Sverige.

förhållanden i den amerikanska södern. Hon var född 1927 på en bomullsplantage i South Carolina men efter en tragisk barndom med misshandel och fattigdom hamnade hon i New York där började studera sång och dans. Hon fick en liten filmroll 1948 och två år senare reste hon runt i de svenska folkparkerna som en okänd medlem av en berömd amerikansk balettgrupp.
I början av 1950-talet slog Eartha Kitt igenom som sångerska och under många år varvade hon nattklubbsframträdanden med filmroller och tv-underhållning på båda sidor av Atlanten.

den här marskvällen 1975 fick Eartha Kitt ett telegram, skrivet på halvknackig engelska och skickat från kriminalvårdsanstalten vid Hamiltongatan i Gävle.
Det var en av internerna som på sina medfångars vägnar undrade om Miss Kitt kun-de tänka sig att komma till fängelset och sjunga några av sina sånger. Av naturliga skäl var avsändaren och hans kamrater förhindrade att ta sig till showen på lyxhotel-let nere på stan. Och tyvärr hade de inga pengar, så något gage kunde det inte bli tal om …

godhjärtade ”Ärtan” upp. Klockan åtta på kvällen gjorde världs-stjärnan entré i Gävlefängelsets allaktivitetsrum inför 30 förväntansfulla åskådare. Hon var klädd i blänkande silverlamé och omsvept av vita rävsvansar som snart föll till golvet. Även de musiker som ackompanjerade henne var uppklädda, i svarta smokingar och kråsskjortor.
Showen pågick i en dryg halvtimme. Under den tiden hann hon sjunga några av sina mest berömda melodier, sätta sig i knät på några i publiken och servera champagne ur rostfri bunke som hon i all hast i lånat från fängelsets kök.
Båda Gävletidningarna fanns på plats och Eartha Kitt passade på att bedyra för jour-nalisterna att det enbart var av människokärlek hon uppträdde för fångarna.
– Om någon tror jag gör det för att få extra PR blir jag enormt ledsen, förklarade hon.

på den här lilla bagatellen när jag såg i tidningen att Eartha Kitt var död. Hon avled på juldagen 2008, 81 år gammal.

www.ulfivar.se