Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för stöld av två kilometer järnväg

Två kilometer räls stals utanför Enköping för två år sedan.
En man från Tierps kommun hävdar att han hade tillåtelse från Banverket att ta bort den.
Nu har han dömts i Uppsala tingsrätt till fyra månaders fängelse för grov stöld.

Annons

Det var mellan januari och april 2008 som närmare två kilometer räls bröts upp och fraktades bort med lastbilar vid en nedlagd järnväg utanför Enköping.

Mannen, som är i 60-årsåldern, hävdar att han hade tillstånd av Banverket att ta rälsen mot att han utförde en sanering vid platsen. Han röjde vid platsen och fick hjälp av en kranfirma. Syftet var att sälja rälsen vidare.

Banverket menar dock att de aldrig lovat bort rälsen. Det händer ibland att privatpersoner tillåts ta bort en mindre mängd räls. Men Banverket hävdar att de inte skulle ha gett tillstånd till några större sträckor då det måste ske inom ramen för en upphandling.

Stölderna skedde under dagtid utan att någon reagerade. Trots att det rör sig om så stora mängder som två kilometer räls till vikten av närmare 82 ton. Istället uppdagades den när kommunen riktade ett föreläggande mot Banverket att städa upp på banvallen. Enligt den dömde mannen gjorde han aldrig den utlovade saneringen då annat kom i vägen.

Värdet på rälsen beräknas till drygt 154 000 kronor.

Mannen är tidigare dömd för flera brott. Stölden anses vara grov då det krävts en omfattande organisering och planering.