Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny föddes i full fart på riks 80

/
  • Fanny föddes i bilen på väg till sjukhuset. ”Det är inte alla som kommit till världen i en Volvo 745 i 140 knyck på motorvägen”, skrattar pappa Markus Eklund.
  • När Malin Larsson och Markus Eklund skulle till förlossningen i tisdags fastande de i trafikkaoset efter biltjuven som kraschat in i mitträcket. I stället föddes Fanny, lillasyster till Felicia, mitt på riks 80. Men allt gick bra och i går fick de åka hem till Gästrike-Hammarby igen för att ägna sig åt familjemys.

Malin Larsson och Markus Eklund var på väg till BB när de fastnade i trafikkaoset efter att en biltjuv kraschat på riks 80.
Men lilla Fanny ville inte vänta. Hon föddes i bilen på motorvägen.

Annons

Det blev en dramatisk tisdagseftermiddag för Malin Larsson, 23, och Markus Eklund, 27, i Gästrike-Hammarby.

Paret var hos Malins föräldrar i Styttingarna, norr om Kungsgården, när Malin plötsligt fick täta kraftiga värkar och de beslöt sig för att åka in till förlossningen i Gävle.

– Malin insåg nog kanske redan från början att det kunde bli svårt att hinna, men jag och svärmor övertalade henne att sätta sig i bilen, berättar Markus.

Han stod på gasen på riks 80 och de åkte förbi första avfarten in till Sandviken. Men sedan tog det stopp. Efter en olycka där en förare kraschat in i vajerräcket med en stulen bil var vägen avstängd.

– Det kändes som att vi blev stående hur länge som helst. Men så såg vi hur andra lyckades vända sina bilar och gjorde likadant, berättar Markus.

I stället tog de vägen genom Sandviken – mitt i rusningstrafiken. I höjd med Sandviken energi gick vattnet.

– Pulsen steg när det var lång kö genom alla rondeller, rödljus och så vägarbetet vid nya rondellen vid östra infarten, men till slut kom vi ut på motorvägen igen, berättar Markus.

De hade precis åkt förbi Forsbacka när Malin ropade ”nu kommer hon” och när Markus tittade såg han bebisens huvud mellan hennes ben.

Bara någon minut senare, klockan 16.22, var Fanny ute. Födseln skedde i full fart på riks 80.

– Malin drog upp henne till sig och tog henne i famnen.

Men jag var nog lite chockad, jag bara fortsatte att köra, berättar Markus, som sedan ringde till 112.

– De frågade om de skulle skicka en ambulans, men jag sa att allt gått bra och att vi var på väg.

I Gävle kom förlossningspersonalen ut på parkeringen och klippte navelsträngen och sedan rullades mor och dotter upp till avdelningen.

Där konstaterades det att Fanny vägde 3 510 gram, var 51 centimeter lång och mådde finfint.

– Barnmorskorna berättade att de flesta födslar som går så här fort brukar gå väldigt bra, berättar Markus.

I går fick de lämna BB för att åka hem till stolta storasystern Felicia, två år och fem månader.

– Felicia är väldigt glad i bebisar och barnvagnar så det ska bli roligt att presentera Fanny för henne. Sen blir det familjemys i ett par veckor framöver, berättar Markus.

Annons