Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får Aspgren livstids fängelse?

I dag, tisdag, meddelas domen mot den misstänkte styckmördaren Albin Aspgren från Gävle.
Åklagare Ulf Back har yrkat på livstids fängelse.

Annons

Det var i september förra året som 28-åriga Albin Aspgren klev in på polisstationen i Gävle och erkände att han dödat en 24-årig småbarnsmamma från Sandviken.

I december åtalades Aspgren för mord och brott mot griftefriden.

Fallet har varit mycket uppmärksammat – inte minst på grund av motivet till dådet. Det har framhållits att det kan röra sig om ett rent lustmord, baserat på Aspgrens våldsfantasier.

Under den åtta dagar långa rättegången visade åklagarsidan bland annat styckmordsfilmer från Aspgrens dator som kan ha inspirerat honom till mordet.

Andra försvårande omständigheter för den misstänkte är att småbarnsmamman var ensam med honom, en person som hon sedan tidigare kände, i hans lägenhet på Nordost – och att hon har befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd då hon varit berusad vid händelsen.

Mordet har heller inte föregåtts av något bråk eller några provokationer. Enligt rättsläkaren pågick det dödande strypgreppet i 7-10 minuter.

– Kvinnan blir plötsligt överfallen och mördad, och det har nästan tecken av ett lustmord eller en ren avrättning, sa Ulf Back, under rättegången.

Gävle tingsrätt har slagit fast att dådet gått till på det sätt som åklagaren har presenterat – men en fråga för tingsrätten att besvara är om det rör sig om ett planerat mord.

Aspgren har under mordutredningens gång ändrat sin historia. Från de första förhören då han berättade om en lång tids önskan att skada till att senare hävda att han inte kunde kontrollera sin arm.

Hans advokat menar att hans klient bör fällas för dråp.

En stor rättspsykiatrisk undersökning har visat att Albin Aspgren inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet. Det är därmed fritt fram att döma honom till fängelse.

Sedan i 1 juli förra året är livstids fängelse normalstraffet för mord i Sverige.

Ta del av utfallet av domen och följ rapporteringen på arbetarbladet.se under tisdagen.

LÄS OCKSÅ:

"Kommer att sitta tio år, inte mer"

Aspgrens armbluff – genomskådad av psykteamet

Åklagaren: en ren avrättning

Aspgren inte sinnessjuk – kan få fängelse

"Oklara, svårbegripliga drivkrafter"

Anhöriga kräver en halv miljon

Nordostmordet – allt du behöver veta