Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får inte vd-jobb i Högbo – blir skolchef i stället?

Nackarektorn Lars Hont sökte tjänsten som vd för Högbo Bruk AB.


Nu är han favorit till att bli Sandvikens nya skolchef

– ett jobb som inte ens

utannonserats.


– Det låter som ett intressant uppdrag, säger han.

Redan innan Sandvikens kommun annonserat ut tjänsten som skolchef efter Barbro Berglind har det dykt upp en mycket stark kandidat till jobbet: Lars Hont, 51-årig stockholmare med 25-årig erfarenhet av ledarskap inom olika branscher i både Sverige och utlandet.

Lars Hont, som är intresserad av skogsbruk, ville bort från Stockholm och sökte tjänsten som vd för Högbo Bruk.

– Jag vill ha mer livskvalitet och mindre trafik. Jag har besökt Högbo Bruk som gäst och blev mycket imponerad, berättar han.

Nackrektorn ser inte ut att få jobbet som Högbochef. Men vid intervjun gjorde han ett så starkt intryck att kommundirektör Svante W Nordh i stället såg honom som en blivande skolchef med samlat ansvar för förskola, grundskola och gymnasium.

De fackliga organisationerna fick i måndags information om att kommundirektören redan har en kandidat till jobbet. Men både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund vill se ett större urval innan något beslut fattas.

– Till en så viktig tjänst vill vi ha fler sökanden och mer konkurrens, säger Margith Lind, Lärarförbundet.

– Vi har ett samverkansavtal med arbetsgivaren om hur det ska gå till vid sådana här tillsättningar. Personalchefen har också gett besked om att rutinerna ska följas, säger Fredrik Alm, LR.

Det ser alltså ut att bli en sedvanlig rekryteringsprocess med utannonsering av tjänsten.

– Förmodligen blir jag en av dem som lämnar in en ansökan. Det här känns som ett väldigt spännande och intressant jobb, säger Lars Hont.

Enligt meritförteckningen har han sedan 1978 haft chefsjobb inom bland annat resebranschen, förlagsbranschen och bankvärlden.

Han har också drivit eget företag som organisationskonsult och varit managementkonsult i Holland.

Sedan 2003 är Lars Hont rektor för Saltsjöbadens Samskola, en kommunal grund- och gymnasieskola som försökt få bli friskola men fått nobben av Skolverket.

När Lars Hont fick Rektorsakademiens vandringspris till nytänkare, ”Heja Rektorn”, motiverades det med att han är en chef som vågar vara tydlig i sina krav, delegera, vara synlig, ifrågasätta, styra och erkänna fel.