Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får man göra så här på sjukhuset?

Dansa genom sjukhuskorridorerna! Dansaren och koreografen Anna Asplind har gjort flera så kallade dancewalks i städer som Berlin och Göteborg – snart kan man ta en sådan danspromenad också på Gävle sjukhus.

Vad är en dancewalk? Det är en ljudsatt promenad med instruktioner, som går längs med en slinga som Anna Asplind noga har valt ut och där den som danspromenerar interagerar med omgivningen med sin kropp. Filen med instruktioner laddas enkelt ner som en ljudfil från nätet.

Anna Asplind har gjort dancewalks i städer som Berlin, Lidköping, Reykjavik, Karlstad och Borås. På Youtube-klipp från dessa städer kan man se människor röra sig över gatorna och plötsligt snurra runt, klättra på staket och bryta gångrytmen med danssteg.

Idén fick hon som nyinflyttad Berlinbo.

– Att promenera runt i en stad är det bästa sättet att få syn på den. Jag var själv ny i Berlin och lärde känna staden genom att gå runt i den. Som ny ser man staden på ett annat sätt än om man har bott i den länge.

Hon inspirerades bland annat av konstnären Janet Cardiffs ”Walks”, ljudsatta museivandringar där konstnärens upplevelser blir en del av ens eget museibesök.

Hon har gjort research i flera veckor på sjukhuset samt spelat in en film med människor som har testat hennes dancewalk. En av de första dagarna fattade en sjuksköterska misstankar om den skumma kvinnan som snokade runt i korridorerna. En väktare tillkallades som grep henne i tron att hon hade rymt från psykavdelningen.

– Men vakten hade ett intresse för interaktiv konst och förstod genast vad jag gjorde när jag förklarade.

Vad är det för skillnad att göra en danspromenad i ett sjukhus jämfört med i stadsmiljöer som du har gjort tidigare?

– I det offentliga rummet finns ramar och regler för hur vi ska bete oss. På ett sjukhus är de reglerna ännu starkare. Den som avviker från de reglerna på ett sjukhus kan ses som sjuk. Det krävs mindre avvikande beteende på ett sjukhus för att ses som sjuk än vad det gör på en gata eller torg.

Anna Asplind är inbjuden av Länskultur Gävleborg och Musik Gävleborg.

– Vi ser det här som ett nytt sätt att få syn på det offentliga rummet genom konsten och utvidga begreppet offentlig konst, säger Elenor Noble på Länskultur Gävleborg.

Att uppleva sjukhuset genom sin kropp ligger faktiskt närmare till hands än vad man kan tro. För var är man mer medveten om sin kropp än på ett sjukhus, när någonting är fel med den egna kroppen eller en anhörigs kropp?

– Ofta handlar det mer om intellektet och huvudet och kroppen är inte närvarande i vardagen, men på ett sjukhus blir vi väldigt medvetna om våra kroppar.

En del av researchen för Anna Asplind och musikern Thomas Chousos har varit att samla in ljud från sjukhuset. Musiken till dancewalk-filen består enbart av insamlade ljud.

– Vi fick hjälp med inspiration till ljuden, på en avdelning hade personalen exempelvis fått i uppdrag att fundera på vilka ljud som utmärker deras arbetsplats.

I slutet av april kan den som vill testa att gå en danspromenad i sjukhuskorridorerna. Nu finns inte heller någon risk att bli tagen för en rymling från psyket.

– Nej, nu är alla väktare på sjukhuset informerade om dancewalks så det finns ingen risk att bli inhämtad för den som går promenaden.