Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får mångmiljonbonus för att lägga ner godisfabriken

Cloettas vd, Bengt Baron, får en bonus på 7,3 miljoner kronor för att lägga ned godisfabriken i Gävle.

– Vi tvingas lämna våra jobb och han plockar ut en mångmiljonbonus. Han borde skämmas, säger Wellington Ikuobase, ordförande för livsmedelsfacket i fabriken.

Cloetta hade förra året en omsättning på ungefär 5 miljarder kronor och redovisade ett minus på 73 miljoner kronor. Trots det håller sig Cloetta med en vd som kostade företaget 12,5 miljoner kronor under 2012. Den fasta lönen uppgick till 4,7 miljoner och därtill fick Bengt Baron 7,3 miljoner i rörlig ersättning. Aldrig tidigare har en så hög bonus betalats ut till någon vd i Cloetta.

Samtidigt får över 150 anställda sluta när godisfabriken i Gävle läggs ned i början av nästa år.

– Det är för jävligt. Enda skälet till att han ville lägga ned fabriken i Gävle var att han ville ha sin vd-bonus, säger Wellington Ikuobase, fackordförande på Cloetta i Gävle.

I Cloettas riktlinjer för rörliga ersättningar har man, enligt Svenska Dagbladet, satt ett tak på 100 procent av den fasta årslönen om extraordinära mål uppfylls. Bengt Baron fick 150 procent av lönen i bonus. Motivet, var, enligt årsredovisningen, baserat på det extraordinära arbete han lagt ned i samband med fusionen förra våren mellan Cloetta och Leaf.

– Bonussystem är exempel på orättvis lönesättning. Det är rent omoraliskt. Från politiskt håll har man markerat att det är ett orättmätigt system, men företagen följer sin egen logik och följer inga allmänna moraliska uppfattningar, säger Carl-Henric Grenholm, professor i etik vid Uppsala universitet.

Han var med och tog fram LO-rapporten Makteliten – mycket vill ha mer.

– Det borde rimligen ingå i en vd:s lön att sköta företaget. Om man dessutom lägger ned en fabrik räknas väl det som ett misslyckande, och det ska väl inte belönas?

Arbetarbladet har sökt Bengt Baron för en kommentar, men utan resultat.