Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får min ex-man göra avdrag för skatter?

Annons

Fråga: Jag och min man var gifta i tio år och nu har vi skilt oss. Det vi äger är i princip det hus vi har. Det finns lite lån på detta. Min före detta ska ta över huset och lånen och lösa ut mig med en summa pengar, hälften av vinsten. Vi har marknadsvärderat huset och det är vi överens om, men han säger att det ska göras avdrag för skatter. Jag förstår inte vad han menar med avdrag för skatter, det är väl marknadsvärdet vi ska räkna på och jag ska ha hälften av vinsten när han löser ut mig?

Frånskild

Svar: Han ska ta över fastigheten genom bodelning. Det är ett familjerättsligt fång som inte utlöser några skattekonsekvenser. Den bodelningslikvid som du får av honom ska du således inte betala skatt för.

Jag utgår från att det din före detta man menar med avdrag för skatter är den latenta skatten som åvilar fastigheten. Den latenta skatten dras av från värderingen av fastigheten och det värde som man då får på fastigheten är det värde som man använder i bodelningen.

Enkelt förklarat räknar man ut den latenta skatten genom att jämföra med den kapitalvinstskatt ni skulle ha fått betala om ni sålt fastigheten. Exempelvis om ni sålt fastigheten och gjort en vinst på 300 000 kronor så skulle ni fått betala skatt med 66 000 kronor. Den latenta skatten är då 66 000 kronor och den summa som dras av från den värdering ni gjort av fastigheten och det värde som ni då får är bodelningsvärdet för fastigheten.

Anledningen till att man räknar av latent skatt i bodelningen är att den dag som den som övertar fastigheten eventuellt säljer fastigheten får denne ensam betala kapitalvinstskatt för försäljningen och det omkostnadsbelopp som används för uträkning av vinsten är det som förelåg vid bodelningen.

Den bodelningslikvid som han ger till dig innebär inte att han får något högre omkostnadsbelopp. I bodelningen träder han in i din skattemässiga situation när det gäller fastigheten. Man brukar även i bodelningar räkna av för ett fiktivt mäklararvode.

Det kan tilläggas att parterna kan, om de är överens, bortse från den latenta skatten.

Mitt råd är att kontakta advokatbyrå för hjälp med bodelningen. Tänk på att en bodelning för många människor kan vara den enskilt största ekonomiska uppgörelsen i deras liv.

Hans-Olof Hedbom

Advokatbolaget Norman Fagersand

Mer läsning

Annons