Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får S makten får eleverna en dator

Alla elever och lärare får varsin dator om Socialdemokraterna behåller makten i Sandviken.

Löftet om kulturhusbygge cementeras fast i det program som presenteras vid partiets valupptakt i dag.

Dessutom påstår S återigen att barngrupperna i förskolan ska bli mindre – och att det nu är sant.

Annons

Partiideologi, kultur och skola är det som Socialdemokraterna helst verkar vilja prata om när de i dag drar igång sin lokala valrörelse.

– Mitt bland alla enskilda sakfrågor får vi inte glömma bort ideologin. För oss handlar det bland annat om rättvisa, jämställdhet och tillgänglighet, säger Åke Söderman, partiets ordförande.

Kulturen har fått stort utrymme i det lokala partiarbetet sedan en grupp tidigare partilösa kulturprofiler som författaren Bernt-Olov Andersson och musikern ”Kråkan” Ågren för ett år sedan bildade ”kultursossen” tillsammans med etablerade politiker för att kunna påverka en, som de då tyckte, lokal kulturpolitik i förfall.

– Det är i dag en av våra livaktigaste föreningar, säger Åke Söderman.

Kulturpolitiska program

Lagom till valet håller S på att ta fram sitt första egna kulturpolitiska program någonsin. I förslaget utlovas kulturhus i centrum, bättre arbetsvillkor för författare och blivande författare, mer stöttning av amatörmusiken, utveckling av museerna, stärkt ställning för biblioteken med mera.

– Om man vinner val på kultur? Absolut, säger kommunalrådet Monica Jacobsson.

Konkreta löften till unga

Ni blir inte svettiga i pannan av att lova kulturhus innan ni ens fått prislappen?

– Kulturskolan ska ha nya lokaler. Annars kan vi inte ha en kulturskola. Viljan och övertygelsen är att den ska ligga i centrum i anslutning till Folkets Hus. Med allt samlat på ett ställe får vi ett levande centrum och ett riktigt kulturhus.

Mest konkret i sina vallöften är S när de riktar sig mot ungdomar. Partiet lovar jobba för fler smålägenheter med rimlig hyra och rätt till hyreskontrakt för unga utan fast jobb. Skoleleverna ska få vara med och anställa personal. Dessutom ska alla elever och lärare ha varsin dator senast 2013–2014.

– Så ser det ut i samhället i övrigt. Det finns ingen anledning att skolan ska vara ett undantag, säger Ann-Catrin Brockman, kunskapsnämndens ordförande.

I den rollen lovar hon också återigen mindre barngrupper i förskolan – ett vallöfte från 2006 som partiet misslyckats med.

Mer läsning

Annons