Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt eller inte? Nu ska experterna avgöra

På tisdagen fortsatte Miljööverdomstolens tvådagars förhandling i Gävle. I går fick avfallsföretaget Ragn-Sells bemöta kritiken.

– Att använda ett tillgängligt bergrum på en bra plats är det bästa alternativet för deponi, hävdade Magnus Fröberg, Ragn-Sells advokat.

Tisdagens förhandlingar tog hela förmiddagen i anspråk.

Gävle kommun kräver en långsiktig riskbedömning för att undvika skador på miljön, till exempel grundvattnet, och risker för människors hälsa. Kommunen vill att företaget begränsar det årliga utsläppet av kadmium, kvicksilver, arsenik, bly, koppar, krom, nickel, zink och ammonium.

–  Tätheten i berget måste kunna kontrolleras och deponierna övervakas. Det  får inte uppstå några tvetydigheter när det gäller vem som har ansvar för vad, säger miljöjuristen Jonas Christensen som företräder Gävle kommun.

Ragn-Sells ombud, advokat Magnus Fröberg tyckte att kommunen ställde orimliga krav.

– Om vi inte får tillåta någon som helst påverkan på grundvattenförekomst då får vi lägga ned en stor del av de mänskliga aktiviteterna i Sverige.

Han lugnade med att säga:

– Det har satts upp kriterier som ska uppfyllas och de ska säkerhetsställas innan avfallet förs in i bergrummet. Bolaget kommer att använda bästa möjliga teknik.

Ragn-Sells konsult Mark Elert menade att deponi i total isolering är omöjlig.– Det handlar om hur stor risken är och hur lång tid det tar innan utsläppet når biosfären.

Skulle påverkan vara större än någon kunnat förutse är det möjligt att ge ett skydd i efterhand förklarade Magnus Fröberg.

Kommunen har långt framskridna planer på att bygga ytterligare 400 nya bostäder i närheten av bergrummet och framförde det i går som ytterligare skäl till att avslå ansökan.

Kommunen får stöd från Naturvårdsverket.

– Frågorna är inte tillfredsställande utredda, det här är inte bara en lokal fråga. Vi har inget emot att frågan går vidare och får avgöras i EU-domstolen, säger Pia Eriksson, jurist på Naturvårdsverket.

  På eftermiddagen var det dags för syn. Hela sällskapet på 25 personer begav sig bergtäkten. I lågskor vallades de runt i det kringliggande naturområdet. Ola Lindstrand, konsult åt Ragn-Sells och Arne Löf, konsult åt Gävle kommun började munhuggas men avbröts av domaren Henrik Löv som konstaterade att domstolen har många frågor att grubbla över.

15 juli ska Miljööverdomstolen lämna ett besked.