Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre bilar skrotas

Sedan skrotningspremien försvann har antalet skrotade bilar sjunkit rejält. På Hammarskrot i Kungsgården skrotades bara en fjärdedel så många bilar förra året jämfört med 2006.


– Folk säljer sina bilar till uppköpare eller låter dem stå kvar hemma på gården, säger Kjell Söderberg på Hammarskrot i Kungsgården.

Annons

Inom branschen är den ökade exporten av begagnade och ibland skrotningsfärdiga bilar ett välkänt fenomen.

– Det märks väldigt tydligt att skrotningarna minskar, säger Fredrik Höglund på Hammarskrot demontering i Kungsgården.

Där har antalet skrotningar minskat drastiskt sedan skrotningspremien togs bort 1 juni 2007. År 2006 skrotades 1 200 bilar, 2007 omkring 800 och förra året bara 300 bilar.

– Det kanske inte är så konstigt att folk inte vill lämna in sina bilar om de inte får betalt för dem. Om de får någon som betalar några tusenlappar för en bil man nästan inte får något för här är det kanske inte så konstigt att de nappar, säger Fredrik Höglund.

En anledning till att premien togs bort var att skrotpriserna var ganska höga. Men under hösten har världsmarknadspriset på skrot sjunkit lavinartat. I somras låg det på 2 500 kronor per ton. I november var det nere i 18 kronor. Främst beror det på att marknaden i Asien är mättad. Tidigare köpte Kina upp mycket skrot.

De senaste månaderna har priset gått upp igen, men inte tillräckligt mycket.

– Vi ställer bilarna på hög tills priset blir bättre. Om vi skulle sälja nu blir det en ren förlustaffär för det kostar 1 200-1 300 kronor att skrota en bil, säger Kjell Söderberg.

Hammarskrot hade för något år sedan 3,5 tjänster. Nu har man svårt att få det att gå runt med två anställda.

– Vi kan inte leva på skrotningen när vi får in en bil i veckan. Därför har vi öppnat däck- och bilservice, säger Fredrik Höglund.

Enligt statistik från bilindustrins branschorganisation Bil Sweden minskade det totala antalet skrotade personbilar i landet med nästan 50 procent förra året jämfört med 2006 då skrotningspremien fanns hela året.

2008 skrotades sammanlagt 142 000 bilar. 2006 skrotades 265 000.