Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre dödsolyckor på arbetsplatser

Dödsolyckorna på arbetsplatserna ser ut att bli cirka 20 procent färre i år jämfört med 2007.
Preliminära siffror visar att hittills i år har 60 människor omkommit i arbetsplatsolyckor.

Annons

Förra helåret var det 75 omkomna. Utvecklingen är ganska oväntad med tanke på hur läget var tidigare i år. Arbetsmiljöverket befarade i somras att 2008 skulle bli det värsta olycksåret på länge.
Fram till och med juli hade 41 människor omkommit mot 37 samma period i fjol. Men därefter har det vänt.


Arbetsmiljöverket tror att uppmärksamheten kring de många dödsolyckor som varit på byggarbetsplatser har fått stor betydelse.
– Arbetsgivare, anställda och skyddsombud fick ett större fokus på de här frågorna, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till Sveriges Radio Ekoredaktion.
– Det är ungefär som vinterhalkan i Stockholm, att det är alltid några som kör i diket när det blir halt och, sedan läser andra om det och blir försiktigare.


Farligaste yrken att arbeta inom är jordbruket, skogsbruket och byggbranschen.
Bland de allvarliga olyckor som inträffat i år finns broraset på Ådalsbanan utanför Härnösand i maj då en gjutform gav vika. Två betongarbetare omkom och tre skadades.