Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre har råd att köpa hus

Trots fallande huspriser får hushållen allt svårare att finansiera sina husköp. Det visar Swedbanks boindex för tredje kvartalet.

Index ligger nu på 95,9 jämfört med 98,8 för andra kvartalet. Det är tredje kvartalet i rad som hushållens inkomster är lägre än vad som krävs för att ha råd med husköpen. Det innebär att hushållen måste spara in på annan konsumtion för att ha råd med husköpet.
Boindexet mäter hushållens köpkraft utifrån småhuspriser, bolåneräntor och hushållens arbetsinkomster. Ett index på 100 betyder att hushållen använder 15 procent av sina arbetsinkomster före skatt till bolånekostnader och har enligt bankens norm då råd med sina husköp. Ju högre index desto bättre köpkraft.


Under tredje kvartalet sjönk medianpriset på småhus och hushållen fick högre inkomster. Men det räckte inte för att kompensera för stigande boräntor enligt Swedbank.
Det är främst i storstäderna som husköpkraften pressats ner till historiskt låga nivåer. Boindexet för Stockholm försvagades till rekordlåga 53,8 tredje kvartalet, vilket innebär att 28 procent av inkomsten går till bolånekostnader.
”Under tredje kvartalet höjde Riksbanken styrräntan och finanskrisen drev upp ränteläget ytterligare. Framöver kommer ett lägre ränteläge i stället underlätta för hushållen”, skriver Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom, i en kommentar.


”Stockholmarnas bolånekostnader som andel av inkomsten är nu den högsta som uppmätts och den ansträngda huskraften talar för fortsatt fallande huspriser”, skriver Cecilia Hermansson vidare.
Priset på medianvillan i riket sjönk med 25 000 kronor till drygt 1,5 miljoner kronor. Den sammanvägda bolåneräntan steg under kvartalet från 5,4 procent till 5,9 procent.
Hushållens köpkraft försämrades i alla regioner och i 84 procent av de undersökta kommunerna, skriver Swedbank vidare.
I nära två tredjedelar av kommunerna som undersökts ligger boindex nu under 100-strecket. För tre år sedan var det bara fem kommuner som låg under 100-strecket.