Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre yrkespolitiker stärker demokratin

Med tanke på det som händer just nu, känns det lite konstigt att önska folk gott nytt år och god fortsättning; som vi slentrianmässigt säger i samband med ett nytt år. Man vill ju inte önska god fortsättning på vare sig finanskris eller lågkonjunktur.

Annons

Enligt vår finansminister har de här ovälkomna problemen skickat oss tillbaka runt 30 år i tiden. Det låter minst sagt oroande, eftersom vårt land hade problem även på 60- och 70-talet. Alla äldre minns säkert att den svenska kronan devalverades frivilligt ett flertal gånger, nu sköter en stark euro och penningmarknaden det åt oss.

Nåja, motgångar och misstag hör till livets hårda skola, vi lär oss en läxa. Vad vi lärt oss av de senaste tio åren är, att ökad tillväxt i ekonomin inte varit till nytta för folk i gemen. Faktum är att den ekonomiska tillväxten försvunnit i någonting som mest kan liknas vid ett pyramidspel, där det visserligen funnits vinnare, men det stora flertalet har varit förlorare.

Nu står vi inför en global lågkonjunktur och ingen kan förutsäga hur långvarig den blir. Vad vi vet är att skatteintäkterna kommer att minska, det blir ont om pengar att fördela från de gemensamma medlen (som våra samlade skatteinbetalningar kallas).

Ogenomtänkt eller inte, men beskedet att pensionerna måste sänkas 2010 kom lite väl tidigt, det finns annat att spara in på i första hand.

Vad som först måste ses över är vad som kan skäras ner inom vår byråkrati, vars löner utbetalas från just de gemensamma medlen.

För makthavande politiker gäller det att ta samhällsansvar, därför måste det även sparas in på yrkespolitiker och politiskt tillsatta jobb inom de offentliga verksamheterna. Allt handlar inte om politik som det sägs, allt handlar nämligen bara om pengar. Om inte, varför har det då gjorts kraftiga nedskärningar inom skola, vård och omsorg?

När det inte finns pengar, måste man förlita sig till ideellt arbetande eldsjälar, precis som många av folkrörelserna gjort i alla år. Politik kan utföras i det närmaste ideellt, det kan vi inte begära av yrkesverksamma välutbildade anställda inom skola, vård och omsorg.

Någon tycker säkert att det här förslaget är cyniskt och en fara för vår demokrati, men så är inte fallet.

Att ha färre yrkespolitiker kommer inte att påverka vår demokrati negativt, utan tvärtom stärka den. Aktiva politiker ska finnas ute i verkligheten där problemen märks tydligast, inte i maktens korridorer. Hungriga vargar jagar bäst, brukar man ju säga.

Vårt föråldrade politiskt styrda samhällssystem är i akut behov av att anpassas till den högteknologiska kunskapsvärld vi nu lever i. Det är bättre att göra förändringar i tid, än när det är alldeles för sent.

Vem vet, en dag kan vi kanske säga om den nuvarande krisen som folk sa förr i världen: Ingenting ont som inte har någonting gott med sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel