Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfylld motorfest i Sandvikenskogarna

Årets andra SM-deltävling i rally, Vinterpokalen, står för dörren.

På fredag och lördag blir det motorsport på högsta nivå i skogarna runt Sandviken!

Annons

SM-serien inleddes med Rally Uppsala för tre veckor sedan. Nu följer fortsättningen, den andra av totalt sex deltävlingar (resterande fyra avgörs på grusunderlag senare under året).

Centralplats för Vinterpokalen blir Göransson Arena. Här kommer tävlingsledningen att hålla till och här ska även all service av tävlingsbilarna äga rum på isparketten.

– Det är unikt i rallysammanhang att kunna ha servicen inomhus. Senast vi körde SM, 2010, var förarna lyriska, berättar tävlingsledaren Kalle Andersson.

Startskottet för tävlingen sker klockan 19 på fredag kväll. Då inleds Vinterpokalen med en publiksträcka på cirka 1,5 kilometer vid Jernvallen.

Dagen därpå körs sju sträckor i skogarna runt stålstaden, tillsammans mätande tolv mil. Två serviceuppehåll finns inlagda – efter tre körda sträckor samt efter sex. I samband med detta har även publiken tillgång till Göransson Arena och kan följa mekandet från första parkett.

Arrangerande Sandvikens MK hade kalkylerat med cirka 60 deltagare, men det blev betydligt fler. I nuläget finns 84 förare i anmälningslistan.

– Men det är inga problem. Vi klarar 90 team i Göransson Arena, förklarar Kalle Andersson.

Banan är förlagd både norr och söder om Sandviken. En av sträckorna på lördag förmiddag körs på Årsunda motorstadion, i likhet med fredagssträckan på Jernvallen lämplig för den del av publiken som har svårt ta sig ut i skogen.

Cirka 300 ideellt arbetande funktionärer kommer att jobba med Vinterpokalen de båda tävlingsdagarna.

Det är mycket som ska klaffa – tidtagningen på sträckorna, teknisk besiktning av tävlingsbilarna, samt sist men inte minst en omfattande organisation för säkerheten.

– Vi har hjälp från sex klubbar i närområdet. AMF Årsunda, Järbo MK, Skutskärs MS, Hofors MS, SMK Dala samt SMK Gävle ställer alla upp med personal till var sin sträcka. Samarbetet fungerar mellan klubbarna fungerar mycket bra och är helt nödvändigt för att ro detta arrangemang i land, fortsätter Kalle Andersson.

Publiksiffran under den första SM-deltävlingen i Uppsala uppskattades av arrangör och polis till 60 000, en fantastisk siffra. Även till Vinterpokalen räknas storpublik.

• Hur ser vägarna ut inför helgen?

– Tjälen är djup och vi har snö till vallar. Förstås inte i den mängd som varit de senaste två vintrarna, men fullt tillräckligt, avslutar Kalle Andersson.