Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fast i fas 3

En rapport från Arbetsförmedlingen bekräftar den bild av fas 3 som alla utom regeringen ser; en slutstation för de icke hundraprocentiga. Dörrarna till arbetsmarknaden förblir stängda, men i bästa fall kan de som fastnat erbjudas något meningslöst, i väntan på att ansöka om socialbidrag.

Annons

Det naturliga, att ge de svagaste på arbetsmarknaden möjligheter att utbilda sig, säger regeringen nej till, av outgrundliga skäl. Bättre att virka, eller fylla i korsord än att göra ett försök att bli anställningsbar. Social utsortering är regeringens linje, och då hjälper det inte att till och med Arbetsförmedlingen önskar lätta på reglerna.

Fas 3 gäller, och den fungerar bra, säger Tomas Tobé, den senaste i raden av regeringen upphöjda förnekare. Gävlemoderaten är nöjd, men ändå inte. Inga förändringar behövs, men det vore bra om de som tjänar lätta pengar på meningslösheterna anstränger sig mer för att ge intryck av att vara seriösa. Utanverket det viktiga, innehållet kan vara vad som helst. Bidrag utgår till det mesta.

Vad Tobé tänker sig är inte helt lätt att begripa, men att han skulle sträcka sig så långt som att se verkligheten är väl för mycket begärt. En enkel omvärldsanalys, begränsad till hemlänet, hade räckt. Men förnekelsen först, förändringar bara när den påhittade eller inbillade verkligheten övergår i det absurda.

Också den ansvarige ministern, Hillevi Engström, blundar och förnekar. Fas 3 ligger fast, säger hon. Några skavanker kan inte rasera en nödvändig ”reform”. Alla arbetslösa ska slussas ut på marknaden igen. Hårda tag hjälper till, och resten regleras av allt intimare kontroller.

Var och ens framtid hänger på den enskilde. När dagarna i åtgärder löpt ut, och med kölappen i handen utanför socialen, kan han eller hon känna sig väldigt enskild.

Att hela arbetsmarknadspolitiken havererat är lika uppenbart som åtgärderna är bortkastade. Miljarder till arbetsgivare som öppnar dörrarna för ungdomar, sänkt krogmoms för att locka fler gäster. Lokalt stor glädje över några nya jobb i hamburgerbarer, men i grunden har ju inget förändrats.

Att krogar och barer kan öka marginalerna med hjälp av frikostiga bidrag skapar inga nya jobb. Men också här är ytan viktigare än innehållet. Att öppna för chansen till riktiga jobb är inget för Tobé och Engström.

De prioriterar i stället subventionerade meningslösheter.