Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favorit i nya kläder

Om det inte vore för att Skoda Octavia Combi är på väg att bli svenskens nya folkbil skulle nog inte den nya upplagan vara värd särskilt många rader. Det handlar mest om en ansiktslyftning och lite nya kläder. Men tjeckiska Skoda har gjort en klassresa som ingen annan och hör nu verkligen hemma i finrummet.

Det var svensk television som för 30 år sedan sänkte det gamla öststatsmärket Skoda för gott genom att välta mitt framför näsan på fotografen. I låg fart. Men det var också en svensk som återupprättade Skodas heder och lade grunden för märkets osannolika revansch.

Vurpan svarade SVT:s Trafikmagasinet för och bilen var en Skoda 120. Återtåget leddes knappt 20 år senare av Hans Folkesson och bilen han satte på kartan var en Skoda Felicia. Jobbet fick han av Volkswagen som efter murens fall köpte det tjeckiska bilföretaget Skoda Automobilova i Mlada Boleslav. Uppdraget bestod i att med komponenter från Volkswagen bygga en enkel och driftsäker lågprisbil.

Tio år senare är Skoda en framgångssaga som saknar motstycke.

I dag producerar Skoda bilar som, vad gäller byggkvalitet, kan mäta sig med betydligt dyrare modeller från moderbolaget Volkswagens tyska fabriker. Dessutom tjänar företaget pengar. Den hittills mest framgångsrika modellen heter Octavia Combi och med risk för att göra mig ovän med bilbyggarna i Ingolstadt påstår jag att den sprillans nya modell jag nu rattar andas Audi-kvalitet.

Det är inte längre några direkt billiga bilar Skoda levererar men långt ifrån lika dyra som systerbilarna i VW-familjen. Närmast jämförbar är VW Golf Variant TSI, byggd på samma plattform, som kostar 40 000 kronor mer och lastar mindre.

Svenske storsäljaren Volvo V50 med motsvarande prestanda kostar 50 000 kronor mer och lastar mindre.

Ny grill och adaptiva strålkastare är det som syns mest på utsidan. Även baklyktorna och stötfångarna är helt färska. Snyggare än förut? Nja. Fräschare material på insidan höjer dock kvalitetskänslan liksom en ny ratt, nya instrumenttavlor och nya reglage.

VW:s nya 1,4-liters TSI-motor med turbo och direktinsprutning införs nu också i Skoda. Sedan tidigare finns även multifuelmotor (E85) och två dieselmotorer att välja mellan. I vår provbil sitter dock den lite större TSI-motorn på 1,8 liter och 160 hästkrafter. Dessutom den geniala sjustegade DSG-växellådan med dubbelkoppling, som kostar 10 000 kronor extra.

Lastutrymmet är detsamma som tidigare, det vill säga överlägset i klassen. Med baksätet i uppfällt läge ryms 580 liter. Med nedfällt säte sväljer bilen 1 620 liter.

Både fyradörrarsversionen, kombibilen och den fyrhjulsdrivna modellen kommer nu i nya kläder. Den lite tuffare Octavia Scout uppgraderas däremot först nästa år.

Rolf Gildenlöw/TT Spektra