Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fegt av Ekstrand

Lasse Ekstrand vill flyta ovanpå kulturdebatten. I Gefle Dagblad framträder han dock själv som aktör, har som sådan också anfört synpunkter på det mesta här i världen, eller snarare på de flesta, för han älskar personangrepp.

 

I går ”analyserade” han Bodil Juggas argument för att bevara Strömvallens läktare. Han fann dem sakna logik och konsekvens: ”Ena dagen kommer hon från vänster, andra från höger.”

Aj då. Argumenten passar inte in i herr Ekstrand schema. Så han lämnar dem därhän och går i stället till sin älsklingsposition: ”sak skymmer personangrepp.”

Låter bra, va? Skarpt liksom. Men vad menar karln egentligen och vilken person eller vilka personer avses?

Det är till att göra mystik av en ganska enkel fråga.

Bodil Juggas vill visa att Strömvallens läktare är värda att bevara och gör det med många olika argument. Så gör alla i debatter, serverar olika skäl i hopp om att motparten ska lyssna och förstå.

Denna normala debatteknik är tydligen herr Ekstrand övermäktig och han blir därför tvungen att rusa till den franske sociologen Bourdieu för att försöka fatta vad som pågår på tidningssidorna.

Och se, nu öppnar sig världen för honom. Det visar sig att ingen debatt – antingen den rör sig kring kulturhuvudstaden eller läktarna – egentligen betyder något. Allt handlar om att debattörerna försöker flytta fram sina egna positioner, skaffa sig eget kulturellt kapital.

Tja, det kan man väl säga. Vi försöker alla som öppnar den opinionsbildande skrivtruten i tidningarna att vinna andra för våra ståndpunkter, även den flitige tyckaren Ekstrand. Kampen om det så kallade problemformuleringsprivilegiet pågår.

Men att använda Bourdieu för att trycka ner motståndarna verkar långsökt. Bourdieu analyserar (utan citattecken) medievärlden, gör det utifrån ett makroperspektiv. Ekstrand däremot sitter mitt i smeten (mikroperspektivet), är själv vad han än hävdar aktör på vår lilla offentliga arena.

Även Bourdieu deltog i debatter. Jag tror att han gjorde det i hopp om att med sina argument övertyga andra. Jag tror inte att han gjorde det för att vinna makt.

Så – när Ekstrand försöker leka oberoende, tro honom inte. Han tar på sig avslöjarmasken för att slippa delta i sakdebatterna. Det är lite fegt.