Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel medicin med skattehöjningar för den sjuka patienten

Alliansregeringen har sedan 2006 arbetat för att skapa jobb och tillväxt i Sverige. Det har också lyckats väl då fler än 200 000 invånare har kommit i jobb. Skattesänkningarna som alliansen har gjort är omfattande.

RUT och ROT avdrag, sänkning av fastighetsskatten och införande av jobbskatteavdrag är bara några åtgärder som vidtagits. Jobbskatteavdraget har inneburit att en barnfamilj där båda arbetar har fått ca 40 000 kronor mer per år att disponera eller 160 000 kronor på en mandatperiod! Den konsumtionsökningen har inneburit att fler kan handla och köpa tjänster vilket skapar jobb och tillväxt.

Socialdemokraterna med stöd av mp och c i landstinget planerar att göra en kraftig höjning av landstingsskatten i Gävleborg. Det skulle betyda en konsumtionsindragning på ca 2000 kronor per år för en barnfamilj där båda arbetar. Det motsvarar 8 000 kronor under en mandatperiod. Under kommande 10 års period så motsvarar det en konsumtionsindragning för länets invånare på ca 1.6 miljarder utöver de tidigare skattehöjningar som har skett.

Före 2006 så räckte aldrig skattepengarna till i Sverige utan det var ständigt återkommande höjning av skatterna. Alliansregeringen har visat att det finns andra möjligheter än skattehöjningar. Genom att fler kommer i jobb så ökar intäkterna till staten och den offentliga sektorn får in mer skattekronor. S använder samma retorik i landstinget Gävleborg som s använde nationellt före 2006 och det är djupt olyckligt att ett redan hårt drabbat län ska påverkas negativt av en så stor konsumtionsindragning. Uppenbarligen har s, c och mp tappat kontrollen av situationen i landstinget. Ena veckan fattar man beslut om att bygga vindkraft i Kalmar och nästa vecka säger man att pengarna är slut.

Ett av länets största problem är den stora arbetslösheten och den utflyttning som har skett under många år. Det räcker att lämna Gävle och åka en timme till Uppsala så hamnar vi en kommun med låg arbetslöshet. Genom att höja skatten i landstinget återigen så blir det än mindre attraktivt att bo i Gävleborg och det skadar länets utveckling. Det är märkligt att s som närmast hånade alliansen för att sänka skatten för lite för pensionärerna i höstens budget tar tillbaka den sänkningen i Gävleborg. Effekten av höjningen av landstingsskatten blir med stor sannolikhet en höjning av skatten för pensionerna i Gävleborg.

Skillnaden för en familj för att kunna åka på semester eller inte kan vara de 8000 kronorna som nu s c och mp vill ta ifrån barnfamiljen genom den stora skattehöjning som föreslås och det är kontraproduktivt för länet att vi i alliansen sänker skatten på riksnivå när den politiska majoriteten ständigt höjer landstingsskatten i Gävleborg.

Om lösningen på den sjuka patienten landstinget Gävleborg vore höjda skatter i Gävleborg skulle vi redan ha den bästa sjukvården i landet men istället visar det sig att i SKL öppna jämförelser så ligger vi snarare i den direkta botten. Vår moderata landstingsgrupp står beredd att axla ansvaret för sjukvården i länet efter valet 2014 och det är en förändring som patienter och medarbetare kommer att märka stor skillnad av.

Lars Beckman
Riksdagsledamot Gävleborg (M)