Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel recept

Det duger inte. De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen är mycket oroande. Över 400 000 svenskar är nu inskrivna som arbetslösa. Det är illa. Än värre är att långtidsarbetslösheten (de som varit arbetslösa längre än två år) mer än fördubblats sedan Alliansregeringen tog över regeringsmakten 2006. Från 28 000 till 68 000 personer. Det är tragiska siffror, såväl för samhället som för de enskilda individerna.

Vad har då regeringen för åtgärder för att hejda denna galopperande tragedi? Näringsminister Annie Lööf (C) har sitt recept klart. I tisdagens luncheko förklarar hon att hon vill förändra arbetsrätten och sänka ingångslönerna. Gäsp.

Det är riktigt tröttsamt att höra borgerlighetens företrädare förklara hur de ska komma tillrätta med arbetslösheten. Det är som en mycket tjatig raplåt på som har satts på repeat. ”Sänk lönen, skrota las, ekonomiska incitament (alltså sänkta ersättningar för sjuka och arbetslösa). Sänk lönen, skrota las, ekonomiska incitament. Sänk lönen, skrota las, ekonomiska incitament...” Mycket, mycket tröttsamt.

Regeringen har nu haft dryga fem år på sig att komma tillrätta med den höga arbetslösheten, en fråga som de gick till val på 2006. Vid det här laget borde det gå upp för Reinfeldt, Lööf & co att deras fantasilösa recept inte funkar. Halveringen av arbetsgivaravgiften för unga har inte fått fler unga i arbete, tvärtom har andelen unga långtidsarbetslösa ökat sedan regeringen Reinfeldt kom till makten. Uppluckringen av F-skatten har endast lett till att allt fler tvingas ta jobb till usla villkor. Inte heller de sänkta ersättningarna för sjuka och arbetslösa har fått fler människor i arbete. Det har bara gjort människor fattiga.

För att komma tillrätta med arbetslösheten krävs något helt annat.

Sverige behöver investeringar i infrastruktur, i byggande, i forskning, i utbildning och i välfärd. Vi behöver rusta järnvägen, säkerställa att människor som bor på landsbygden kan kontakta familj och larmcentraler, bygga nya bostäder, göra en kraftfull satsning på svensk forskning, satsa på arbetsmarknadsutbildningar och öka bemanningen inom välfärden.

Det skapar arbeten och bygger Sverige starkt. Det är en helt annan arbetsmarknadspolitik än den som den nu sittande regeringen förmår leverera.