Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktigheter om opastöriserad mjölk

Annons

Fredrik Colting skriver på Arbetarbladets debattsida att svenska myndigheter inte har redovisat några fall där människor smittats med opastöriserad mjölk. Och att "det kan vara så få som ingen". Det är helt fel. Sanningen är att det finns en risk att bli smittad av exempelvis Campylobacter, ehec och Listeria när man dricker opastöriserad mjölk eller äter exempelvis färskost som är framställd på opastöriserad mjölk. Särskilt barn är en riskgrupp. Pastöriseringsprocessen innebär att mjölken upphettas vilket gör att bakterierna dör. Några exempel från den senaste tiden där människor har blivit smittade:
2007 smittades tre barn och en vuxen i ett hushåll med ehec efter att ha druckit opastöriserad mjölk. Ett av barnen drabbades av komplikationen HUS och vårdades på sjukhus.
År 2003 smittades en sjuåring av ehec, sannolikt från opastöriserad mjölk. Bakterien hittades bland annat i ett filter som mjölken passerar på väg in i en tank. Varje år startas ett flertal myndighetsgemensamma ehec-utredningar på gårdar på grund av att framför allt barn i familjen druckit opastöriserad mjölk.
År 1996 sponsrade en bonde ett fotbollsläger med opastöriserad mjölk. Det ledde till att 123 personer smittades av den allvarliga tarmbakterien Campylobacter.
På en julmarknad 2009 serverades opastöriserad mjölk och ett större antal personer insjuknade, varav tolv bekräftades ha infekterats med Campylobacter.
Även färskostar framställda på opastöriserad mjölk har också orsakat flera utbrott av exempelvis Listeria, Campylobacter och andra bakterier under de senaste åren.
Den här debattartikeln skriver jag som mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet. Men hur skulle jag göra själv? Personligen skulle jag undvika att dricka opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk. Inte heller skulle jag bjuda mina barn på det. Däremot unnar jag mig då och då en god bit opastöriserad lagrad ost. Det finns ju så mycket annat i livet som inte heller är helt ofarligt och som man väljer att göra ändå. Smittskyddsinstitutets mål är att dela med sig av information för att människor själva ska kunna fatta de här besluten.


Cecilia Jernberg, mikrobiolog, Smittskyddsinstitutet

Mer läsning

Annons