Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feltänkt nystart

Nystartzon. Smaka på ordet. Det låter som ett inhägnat område för par i kris, ett område de inte får avvika från förrän de genomgått parterapi och högtidligt lovat att försöka tillsammans igen.

Men vad detta ord, nystartzon, föreslås innebära är något helt annat. Av allt att döma kommer det inom en snar framtid att få innebörden låglönemarknad.

På tisdagen överlämnade ”Utredningen om nystartzoner” sitt betänkande till finansminister Anders Borg. Utredningen föreslår inte helt oväntat att ett system med nystartzoner införs. Det handlar om områden med en hög andel arbetslösa med låg utbildningsnivå och där många uppbär socialbidrag. Det handlar alltså om det regeringen vanligtvis brukar kalla för utanförskapsområden.

De båda moderata riksdagsledamöterna Johnny Munkhammar och Lars Beckman har tidigare pekat ut Norrsundet och Andersberg som möjliga nystartzoner i tidningens område.

Förslaget lyder att företag som väljer att etablera sig i dessa nystartzoner ska få skattelättnader för sina anställda genom minskade sociala avgifter. I stället för att betala dryga 31 procent på de anställdas löner i socialavgifter ska företagen i nystartzonerna endast betala dryga 10 procent. Skattelättnader som föreslås gälla i upp till sju år.

Om Munkhammars och Beckmans förslag på områdesindelning skulle bli verklighet skulle alltså en pizzeriaföretagare i Andersberg bara behöva betala 10 procent i sociala avgifter för sina anställda, samtidigt som grannpizzeriaföretagaren i Bomhus skulle vara tvungen att betala dryga 30 procent. Något snedvriden konkurrens kan tyckas.

Tanken är såklart att de sänkta arbetskraftskostnaderna ska bli ett incitament för att starta företag eller nyanställa i dessa områden. Förespråkarna brukar hänvisa till vad de menar är positiva erfarenheter från liknande skattesubventionerade zoner i andra länder, som Frankrike och Storbritannien.

Motståndarna mot förslaget hävdar i stället att tidigare erfarenheter visar dåliga resultat, att de företag som i Storbritannien och Frankrike nappade på idén med lägre skatter lämnade frizonsområdena så fort det statliga stödet upphörde.

Kostnaden för förslaget beräknas bli mellan 100 och 120 miljoner kronor per år. Men det handlar inte bara om slöseri med skattepengar. Det handlar även om att tydliga låglönemarknader kommer att skapas i utanförskapsområdena. Låglönemarknader med ett klart budskap till arbetsgivarna: arbetare i dessa områden är inte värda en full lön.

I stället för konstgjord andning och ökad stigmatisering behöver vi satsa resurser på att råda bot på den gällande missmatchningen på arbetsmarknaden. Vi måste satsa på utbildningar mot bristyrken. Och vi måste få våra politiker att öppna ögonen: den offentliga sektorn är i dag anorektisk, underbemannad. Vi behöver mer händer och fötter i vård, skola och omsorg.

I stället för nystartzoner bör vi satsa på en nystart för välfärden.