Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem döda i karikatyr-protest i Niger

Minst sju kyrkor i Niger har stuckits i brand bara på en dag som del i protester mot satirtidningen Charlie Hebdos senaste omslag. Minst fem människor har dödats, enligt regeringen.

Medan omkring hundra hjälmförsedda kravallpoliser bildade en mur framför katedralen i Nigers huvudstad Niamey för att skydda den mot en stenkastande folkmassa, steg rök från flera av stadens kyrkor. Lördagens attacker, där sju kyrkor i Niamey brändes enligt nyhetsbyrån AFP, var del i en andra dag av protester mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos teckningar av profeten Muhammed. Minst fem människor dödades på lördagen enligt landets regering, vilket höjer den totala dödssiffran till tio, enligt AFP.

Runtom i staden syntes demonstranter beväpnade med järnrör och påkar, och sedan myndigheter förbjudit ett möte utlyst av muslimska ledare brändes minst två polisbilar vid en protest nära Niameys stora moské.

Förolämpar profeten

Teckningarna förolämpar profeten, säger demonstranten Amadou Abdoul Ouahab till nyhetsbyrån Reuters.

Det är därför vi har uppmanat muslimer att samlas, så att vi kan förklara detta för dem. Men staten vägrade, och det är därför vi är arga i dag.

Fredagens dödsfall inträffade när tre kyrkor och ett franskt kulturcenter stacks i brand i landets näst största stad Zinder.

En rad länder har skakats av protester mot Charlie Hebdos senaste nummer som släpptes i onsdags. Tidningens omslag har en bild på Muhammed hållande en skylt där det står "Jag är Charlie" till rubriken "Allt är förlåtet". Detta efter det blodiga attentatet mot tidningen förra veckan.

Många muslimer ser avbildande av islams profet som kränkande medan västregeringar framhållit att publiceringen skyddas av yttrandefrihet.

Skarp kritik

I Afghanistan fördömer president Ashraf Ghani beslutet att visa profeten Muhammed, något han i ett uttalande kallar en förolämpning mot den heliga religionen islam och mot den muslimska världen. Även Pakistans premiärminister Nawaz Sharif och företrädare för flera arabländer har kritiserat publiceringen.

Cirka 15 000 människor demonstrerade på lördagen i huvudsakligen muslimska Ingusjien i Ryssland. Fredliga protester hölls i fredags i flera västafrikanska länder som Mali, Senegal och Mauretanien. I Alger skadades dock flera poliser efter sammandrabbningar med demonstranter.