Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem frågor till Stefan Bergmark – om hans nya toa-drapor

Hur länge en sitter på toaletten är givetvis personligt. Men om en ska läsa något tänkvärt under tiden kan Stefan Bergmark vara ovanligt lagom.

Hans texter är någonstans i kröken mellan krönika, betraktelse och politisk kommentar. De finns samlade i vad som kallas rapport-böcker. Nyutkommen är "Rapporter från verkligheten samt en och annan dröm" (Bokförlaget Norlén & Slottner).

Korta drapor om såväl högt som lågt, enligt författaren själv. Han utgår oftast från sig själv – sin familj, sin sommarstuga, sin nyhetskonsumtion, sin vänsterståndpunkt.

Frilansjournalisten Stefan Bergmark bor i Malmö men är norrlänning med ett förflutet i Gävle och Sandviken. Vi ställde honom inför några frågor.

Hur hoppas du att en läsare ska reagera på din bok?

– Beröras på något sätt. Helst både roas och oroas. Det är visserligen personliga berättelser men det finns budskap i texterna så då hoppas man förstås också att de ska påverka läsaren i någon mån.

Finns det risk att bli en åsiktsmaskin bland dagens tusentals åsiktsmaskiner?

– Jo, visst. Om man är krönikör så är den risken hundraprocentig. I dagens klickokrati är frestelsen att tycka för tyckandets skull större än någonsin. Jag skriver dock aldrig endast för att provocera. Där går min gräns.

– I och för sig blir folk ibland provocerade ändå men det beror nästan alltid på att de anser att jag har fel åsikter, inte för att jag uttryckt mig taskigt om någon eller så. Det gör jag överhuvudtaget sällan eftersom jag själv tycker hemskt illa om att läsa den sortens krönikor.

Bokens kapitel heter sånt som "Rapporter från asfalten" och "Rapporter från den egna härden". På vilket sätt angår din vardag oss?

– Ja, det kan verka märkligt eftersom jag är en högst alldaglig person. Men jag tror att avstampet i ett Svenssonliv dels kan skapa identifikation så att läsaren tar till sig det jag vill berätta. Det är också ofta lättare att förklara komplicerade saker om samhället om man använder det så kallade lilla livet som projektionsyta.

– Hade mitt liv varit extraordinärt på något sätt hade det nog istället kunnat få motsatt effekt. Resonemangen hade kanske kommit i skymundan för spektakulära händelser.

På vilket sätt har din norrländska uppväxt präglat dig?

– Jag tror att historien, som exempelvis kolonialiseringen av Norrland, sitter djupare i oss än vad vi svenskar ofta inser. Vi har haft och har fortfarande en snabb urbanisering som skapat en offentlig berättelse om vårt land. En berättelse skriven från centrum men även de som lever i periferin reproducerar den.

– Även om man, som jag, alltid bott i stad och tillhör medelklassen så har många av oss levande rötter i landsbygden. Jag tror detta gör att vi fått ett hälsosamt maktperspektiv. Även om vi inte alltid är medvetna om det utan det många gånger bara kommer i uttryck i till exempel skämt om "stockholmsjävlar".

– Sedan är ju boken på sina ställen också mer direkt präglad av min norrländska bakgrund. Som kapitlet "Rapporter från kusten" där texterna utgår från familjens sommarstuga.

Varför en bok, räcker det inte med att publicera krönikor på webben?

– Mycket av det jag skriver är kommentarer kring saker som sker i nyhetsflödet. Då duger webben eller papperstidningen bra och såna texter går ju inte att publicera i bokform eftersom det mesta blir gammalt efter några dagar. Men i den här boken, liksom i mina två tidigare samlingar med krönikor, är det mer tidlösa texter.

– Boken är fortfarande överlägsen tidningen och webben eftersom den har ett mycket högre läsvärde. Köper man en bok så tar man sig oftast tid att läsa den ordentligt.

– Därmed inte sagt att "Rapporter från verkligheten samt en och annan dröm" skulle vara något slags jobbigt projekt att ta sig igenom. Jag brukar tipsa de som köper mina krönikesamlingar att lägga boken på toaletten. En text per sittning är en trivsam takt för både huvud och tarm.