Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femdubbling av varsel i Gävleborg

Varselvågen sprider sig mer och mer i landet. Och fler branscher får smaka på krisen.
November blev en ännu värre månad än oktober på arbetsmarknaden.

Antalet varsel om uppsägningar i november landade på 19 907, jämfört med 2 762 samma månad i fjol, enligt siffror från arbetsförmedlingen. I oktober var siffran 19 521. Det är fortfarande några tusen kvar till rekordet på 22 217 i november 1992.
Hittills har varselvågen slagit hårdast mot fordonsindustrin i Västsverige. Så är det fortfarande men trenden pekar mot en större andel i län som tidigare klarat sig hyfsat. Och fordonsindustrin är inte lika dominant bland uppsägningarna som tidigare, visar arbetsförmedlingens statistik.


Krisen har nu nått handeln i större utsträckning. Inom parti-och detaljhandeln nära på fördubblades antalet varsel från 597 i oktober till 1 075 i november. Även i transportsektorn ökar varslen kraftigt, från 676 till 960 personer mellan månaderna.
Länsvis har den värsta lågkonjunkturen inte nått Stockholmsregionen – inte än i alla fall. Under november minskade antalet varsel något jämfört med oktober och landade på knappt 2 800 uppsägningar, vilket i förhållande till befolkningens storlek är relativt blygsamt.
November blev desto tyngre för Västmanland, Gävleborg, Dalarna och Västerbotten med kraftiga ökningar.Västra Götaland toppar fortfarande varselligan men antalet föll med nästan 1 700 under den gångna månaden.
Men ännu har inte särskilt många fler kommit till arbetsförmedlingarna. Under förra veckan ökade antalet inskrivna som arbetssökande med nästan 1 000 personer till 163 700, vilket är 19 100 fler än under samma vecka i fjol.
Och trots eländet, under förra veckan anmäldes faktiskt 393 fler lediga platser till arbetsförmedlingarna, jämfört med veckan före, till totalt 7 771.