Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feminister fick kraft på Lättings

Hur hett är det att vara feminist i dag? Och kan vem som helst kalla sig feminist? I går kallade Vänsterpartiet och Ung Vänster i Gävleborg till Feministlördag på Lättings i Gävle.

– En sådan här utbildnings- och inspirationsdag är bra för få diskutera och inspireras och lära sig mer, sa Marita Engström, som förutom kommunalråd i Gävle är kvinnopolitiskt ansvarig för Vänsterpartiet i distriktet.

Arbetarbladet fick sig en kort pratstund med henne och partikamraterna Marianne Ericsson, Elisabeth Biström och Elin Skalk innan föreläsningarna startade.

De är alla eniga om att feminism är särskilt aktuellt och viktigt i dag.

– För tio år sedan slogs alla om att kalla sig feminist. I dag har vi en jämställdhetsminister som trycker hårt på att hon inte är det. Det säger något om klimatet i samhället. Samtidigt har inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökat med 1 000 kronor sedan 2006, påpekade Elisabeth Biström.

De har svårt att svara på vilken som är den enskilt viktigaste kvinnofrågan just nu utan vill lyfta fram flera: Kvinnors löner, arbetsvillkor, hälsa och rätt till sin egen kropp.

– Det är fritt fram för alla som vill att kalla sig feminist. Det handlar att vilja utjämna skillnaderna mellan kvinnor och män. Men ingenting blir bättre av att folk bara kallar sig det utan att ha den politiken. Skulle Göran Hägglund kalla sig det skulle det bara bli konstigt, slog Elisabeth Biström fast.