Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fenomenet Youtube

/

Internetfenomen något som har växt med rekordfart de senaste åren, och allt genom hemsida Youtube.

Annons

Youtube är en hemsida där man själv och andra kan lägga upp egna videos, var du än befinner dig i världen. Youtube kan förvandla någon från en vanlig svensson till en superstjärna över en vecka. Och allt genom att du bara lägger upp en udda video, har en speciell talang eller bara en parodi på en känd artist.
From nobody to somebody
Ett exempel är klippet”Golden Voice” där en hemlös man vid namn Ted Williams pratar med en väldigt ovanlig radioröst. Klippet blev direkt en hit på Youtube och fick massvis med visningar.
Efter att Ted blivit ett igenkänt ansikte blev han erbjuden ett radiojobb och har nu till och med medverkat med sin unika röst i reklamfilm. Ted gick från en hemlös före detta soldat till en kändis på mindre än en månad enbart på grund av sin röst.
Men det finns också många klassiker på Youtube som senare upptäckts vara fejkade, vissa har till och med varit reklamfilmer.
I klippet ” Bank Robbery in Downtown Los Angel” kommer tre rånare utspringande från en bank för att fly från platsen. Precis när männen satt sig i en bil kommer två polisbilar och ställer sig bredvid deras fordon.
Nu tror man givetvis att rånarna är fast. Men istället hoppar poliserna ut ur sin bil och rusar in på banken. När poliserna sprungit in på banken kör rånarna lugnt och fint därifrån.
Allt var givetvis fejk och klippet är en reklamfilm för företaget Chevy Malibu.
Går på vatten
Ännu ett exempel är videon ”Walk on Water”, där några killar påstår att de har speciella skor som gör att de får förmågan att springa på vatten.
Många vet säkert vilket klipp jag menar, men för dig som inte sett det så tar killarna fart på stranden och springer ett par meter ut i vattnet.
Detta blev givetvis en stor hit med miljontals visningar, men allt eftersom så kom det fram att allt var en reklamkampanj för skorna V-lite Hi Tech.
Det finns många teorier på hur de har gjort tricket. Personligen tror jag på det mest logiska, att de använt en ramp som ligger precis under vattenytan. Dock är det hela väldigt snyggt gjort och grundlurade säkert väldigt många.
Mest visade klipp
Många undrar säkert vilket klipp på Youtube som har flest visningar. Statistiken visar att det folk tittar på mest faktiskt är musikvideos, och den video som har flest visningar just nu är Justin Biebers låt ”Baby”. Hela 441 miljoner visningar.
Read Write Web gjorde under slutet av förra året en top-tio-lista över de mest sedda klippen på Youtube. Av de tio i toppen så är hela åtta stycken musikvideos, de andra två Yotube-klassiker. ”Charlie bit my finger”, som är ett klipp om två bröder, på runt fyra och ett år, där den yngre brodern biter den äldre i fingret. Den äldre skriker sedan och förklarar för sin yngre bror att det gjorde väldigt ont och aggerar som en vuxen person. Väldigt sött.
Den andra är ”Evolution of dance”, där en man dansar olika danser, en slags tidresa genom dansvärlden.

Mer läsning

Annons