Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feta cyklar i spåren

Det kallas för fatbikes – en sorts mountainbike med väldigt breda däck.
I dag avgörs Högbo fatbike challenge – Sveriges första tävling med cyklarna.
– Det ska bli riktigt spännande. Det ser ut att bli bra förhållanden, säger banchefen Magnus Palmberg.

Fatbikes har dubbelt så breda däck som vanliga mountainbikes. Däckvolymen gör att cyklarna går lite långsammare, men också klarar av löst underlag på bättre sätt. För cykelentusiaster är fatbikes ett sätt att förlänga säsongen på, eftersom de är lämpliga att köra på snö med.

Tillsammans med Högbo bruk anordnar OK Hammaren och CF Fricyklisterna tävlingen där ungefär 35 startande ska göra upp om segern. Magnus Palmberg har tävlat i mountainbike sedan 1995, vann veteran–VM i mountainbike förra året, och har tre SM-titlar sen tidigare. Nu är han med och arrangerar Sveriges första fatbike-tävling, men kommer också att ställa upp själv.

– Det är mest en rolig grej. Jag ställer mig på startlinjen för att ha kul.

Med sina meriter borde Magnus Palmberg ändå räknas till en av förhandsfavoriterna. Men största namnet i tävlingen är nog Emil Linde från Gävle CA, som bland annat nådde en fin sjundeplats på sprinten i VM i Hafjell i somras.

Starten går klockan 11 och åkarna kommer cykla fyra till fem varv kring en fyra kilometer lång slinga. Förste man eller kvinna i mål vinner.

– Det kommer finnas bra möjligheter för publiken att se åkarna. Efter några varv kommer det vara åkare inne på tävlingsområdet i princip hela tiden, säger Magnus Palmberg.

Tävlingen är ett led i Högbo bruks satsning mot att få till cykelslingor i anslutning till hotellet. Banorna kommer att vara öppna under vintern även för allmänheten.